Överraskande liten dinosaurie hittad

Paleontologer har hittat en överraskande liten Plateosaurus på Grönland.

6 december 2012

Minidino Fossil av en förvånansvärt liten Plateosaurus dök i somras upp på Jameson Land på östra Grönland. Plateosaurus, som kunde bli upp till tio meter långa, var det första stora släktet av de tidiga dinosaurierna. För cirka 210 miljoner år sedan levde de på en enorm slätt som sträckte sig från Grönland till Centraleuropa, där över hundra stora djur hittats de senaste 150 åren, dock aldrig någon unge.

Paleontologen Nicole Klein vid Universität Bonn fann tillsammans med kollegor från Danmark, Tyskland och Portugal ungen, och hon är fascinerad av det lilla djuret:

”Redan under utgrävningen identifierade vi en underkäke och några relativt kompletta fötter. Benen är betydligt mindre än hos tidigare kända europeiska Plateosaurus, så det kan röra sig om det första fyndet av ett ungdjur. I så fall får vi möjlighet att studera utvecklingen från ungt till vuxet djur.”

Nu ska djurets ben undersökas för att se om det faktiskt rör sig om en unge. I princip skulle storleken kunna förklaras med att Plateosaurus helt enkelt var mindre på Grönland. Ungen ska konserveras och ställas ut på Geocenter Møns Klint i Danmark innan den återförs till Grönland.

Läs också

Kanske är du intresserad av...