Djurens galnaste raggningsknep

Det krävs lite mer än taffliga raggningsrepliker och klumpiga danssteg för att få till det i djurriket. Ofta är det med livet – och testiklarna! – som insats.

14 januari 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

PAPEGOJA KRÄKS UNDER FÖRSPELET

Det spelar ingen roll om du heter Don Juan, Casanova eller Johnny Depp. Luktar du spya i munnen, har du INGEN chans hos damerna.

Såvida du inte är en papegoja.

För den vitpannade amazonen är smaken av kräk nämligen inte avtändande utan en sexig gest.

När hanen har fått nog av förspelet, som består framför allt av gnuggande av näbbar och tungor, sätter han in stöten genom att kräkas i munnen på sin utvalda. Därefter kan parningen börja.

NÄR HJÄRTA VERKLIGEN RIMMAR PÅ SMÄRTA!

När två personer varit tillsammans i många år kan det ibland vara svårt att skilja den ena från den andra.

För vissa djuphavsmarulkar är detta inte bara en vacker metafor för en gränslös kärlek – det är en smärtsam verklighet.

Hanen föds nämligen utan matsmältningssystem och han är därför tvungen att snabbt hitta en hona att haka fast vid.

När han gjort det biter han sig fast och frigör ett enzym, som får dem båda att smälta samman i en evig omfamning.

Som ett slags parasit kopplas hanen långsamt ihop med honans blodomlopp och förlorar så småningom sina ögon och de flesta organ.

När honan är redo att yngla befruktar hanen henne innan han upphör att existera.

PLATTMASKAR FÄKTAR MED SYLVASS PENIS

För plattmasken handlar sex mer om sex än om kärlek.

Det märkliga havsdjuret är en hermafrodit och har dubbla könsorgan. När två plattmaskar ska para sig är det med könet som insats.

I en fäktningsstrid olämplig för barn och känsliga personer drar de båda plattmaskarna fram sina spetsiga penisar och fäktar med varandra.

Den som först blir stucken får sperma injicerad i kroppen och slutar som den blivande modern, som måste lägga äggen och sköta om avkomman.

Se den bisarra fäktningskampen här:

KANNIBALISM SOM UPPVAKTNING

För hanen i det amerikanska gräshoppesläktet Cyphoderris är det ingen dans på rosor att föra sina gener vidare, och han måste bokstavligt talat ge av sig själv för att vinna sin utvaldas hjärta.

Under den årliga parningssäsongen lockar hanen på honan med ett ljud som han alstrar genom att gnida de främre vingarna mot varandra – så kallad stridulation. Att vinna honans hjärta är dock inte enbart ett nöje.

För att tillfredsställa sin maka är hanen nämligen tvungen att stilla hennes kannibalistiska lustar.

Under parningen äter honan upp hanens vingar och frossar på hans blod tills hon är nöjd. Då är det verkligen befogat att säga att kärlek gör ont!

"ÄLSKLING, HAR DU SETT MINA TESTIKLAR?"

Vi har alla hört om blommorna och bina, men det är nog få som känner till vilka hemskheter som äger rum bakom bikupans stängda dörrar.

Dag och natt sliter de manliga bina – drönarna – för att tillfredsställa sin drottning i hopp om att få lov att befrukta henne. Den kräsna jungfrun tar dagligen emot gåvor från sina friare i form av föda, som ska göra henne sexuellt aktiv.

Av de flera hundra drönare som lever i bikupan är det endast ett fåtal som får lov att gå hela vägen med matriarken.

De som ratas behöver dock inte vara avundsjuka på dem som lyckas. Hanens första samlag blir nämligen även hans sista.

Under parningsakten exploderar drönarens könsorgan inne i drottningens underliv, vilket gör att hanen dör mitt i akten.

Hur bisarrt det än verkar finns det faktiskt en mening med hanens smärtsamma öde.

Drönarens avslitna könsorgan bildar nämligen en preventiv propp i drottningens underliv, som för en tid hindrar andra friare från att befria drottningen.

EROTISK DANS

Få saker i djurriket är så märkliga som det beteende hanarna i paradisfågelfamiljen uppvisar, när de försöker locka honorna att para sig.

Gyllene fjädrar, komiskt stiliserad dans, trådliknande fjädrar som liknar robotantenner, halskragar och prydnadsfjädrar i alla färger, bröstfläckar och plymer och färger som strålar som ädelstenar. Allt för att uppnå honans gunst.

Galleri: Paradisfåglarna dansar för kärleken

Det finns 42 olika arter av den märkliga fågeln och alla lever de i Nya Guineas regnskogar.

Som videon nedanför slår fast så är det inte så konstigt att den ovanligt vackra fågeln med de förföriska dansstegen hör till David Attenboroughs fem favoritdjur.

MICHAEL JACKSON GO HOME

Det kan hända att paradisfåglarna kan svinga höfterna så att honorna dånar, men når det kommer till snabba danssteg ligger de långt efter manakinerna.

De små, färgglada fåglarna, som håller till i de sydamerikanska regnskogarna, kan svänga benen så att självaste Michael Jackson hade blivit avundsjuk. Bedöm själv här:

Läs också

Kanske är du intresserad av...