Dricker djur sig fulla?

Det är inte enbart oss människor förunnat att njuta av ett glas alkohol. Bananflugor med kärleksbekymmer tar ofta till flaskan, och älgar kan få för sig att skövla skolor och skobutiker efter en blöt natt på stan.

30 november 2015 av Liz Langley

Människan är inte ensam om att uppskatta alkohol. För flera av våra djurvänner är övermogna frukter och alkoholrik nektar lika lockande som ett glas vin.

Försök som utförs vid Arizona University i USA visar till exempel att fjärilshanar sällan flaxar förbi en öppen ölburk utan att smaka på innehållet.

Enligt entomologen Katy Prudic dricker fjärilshanarna sig fulla på öl för att öka koncentrationen av sina så kallade spermafotorer. Det är näringsrika hormonpaket med sperma, som överlämnas till honorna vid parning.

Ensamma bananflugor är drinkare

En liknande undersökning av bananflugor, som år 2012 publicerades i tidskriften Science, kom fram till en något överraskande slutsats: hanarna tar till alkohol, när de blir sexuellt frustrerade.

De bananflugehanar som fortfarande letar efter en maka sticker betydligt oftare ned snabeln i alkoholrika frukter, än de hanar som har större framgång hos det motsatta könet. Det visar en närmare granskning av gruppernas matintag.

Forskarna anser att de sexhungrande bananflugehanarna utnyttjar alkohol för att utsöndra signalsubstansen neuropeptid F, som normalt når en kulmen under sexakten. Alkoholen ger alltså de ensamma bananflugehanarna samma kick som parningen med en maka skulle ha gjort.

Undersökningar visar att bananflugehanar som inte får sex i stället väljer att bli fulla. Foto: Scott Camazine

Älg tar till flaskan

Det är dock inte enbart djurrikets minsta som blir berusade. Även stora däggdjur som älgar och hjortar dricker sig fulla. Ofta sker det dock av misstag, när djuren förvillar sig in i en fruktträdgård med jästa äpplen.

”Jag har sett hjortar glufsa i sig jästa äpplen. De blir sömniga och ganska ostadiga på benen", berättar Don Moore, som är vice direktör vid Smithsonians Zoo i Washington, D.C.

Även här i Skandinavien har vi haft fulla djur tätt inpå knuten. Här i Sverige är det inte ovanligt att stöta på berusade älgar, som har fått ett jäst äpple eller två för mycket. Det har till och med hänt att fulla älgar har förvillat sig in på skolor och i skobutiker för att sova ruset av sig.

Se en full älg sova ruset av sig i en svensk skobutik

Onykterhet i luften

Det finns dock djur som bär sin fylla betydligt elegantare än älgen.

Den malaysiska spetsekorren äter blomnektar från en lokal palm, som med 3,8 procent har en av de högsta alkoholhalterna i naturlig föda. Trots att de små djuren festar i stort sett varenda natt, verkar de inte fulla utan far opåverkade omkring i trädkronorna.

Sedan har vi bladnäsfladdermusen, som inte ens får sin högt specialiserade navigationsförmåga utslagen, när den påverkad flaxar runt i luften efter att ha intagit jästa frukter med etanol.

Om du känner igen dig själv i den stackars älgen, som sover ruset av sig i den lokala skobutiken, så kan du kanske trösta dig med att det trots allt inte är lika illa ställt som med lemuren:

Läs också

Kanske är du intresserad av...