Elefanternas värsta fiende är deras enda hopp

Elefanternas situation har blivit så allvarlig att människan, som är deras värsta fiende, också är deras enda hopp. En av dessa människor är Daphne Sheldrick, som 1987 öppnade elefantbarnhemmet. Daphne Sheldrick är fjärde generationens kenyan och har ägnat större delen av sitt liv åt att ta hand om vilda djur. Hennes man David Sheldrick, som var naturforskare och grundade nationalparken Tsavo East, dog 1977. Daphne Sheldrick har fött upp buffelungar, dikdikantiloper, impalor, seb­ror, vårt­svin och spets­noshörningar, men inget djur har vunnit hennes hjärta på samma sätt som elefanten.

21 september 2011

Elefanternas situation har blivit så allvarlig att människan, som är deras värsta fiende, också är deras enda hopp. En av dessa människor är Daphne Sheldrick, som 1987 öppnade elefantbarnhemmet.

Daphne Sheldrick är fjärde generationens kenyan och har ägnat större delen av sitt liv åt att ta hand om vilda djur. Hennes man David Sheldrick, som var naturforskare och grundade nationalparken Tsavo East, dog 1977. Daphne Sheldrick har fött upp buffelungar, dikdikantiloper, impalor, sebror, vårtsvin och spetsnoshörningar, men inget djur har vunnit hennes hjärta på samma sätt som elefanten.

Att föda upp föräldralösa elefantungar är en utmaning. De första två levnadsåren är de nämligen helt beroende av modersmjölk och ända fram till fyraårsåldern behöver de mjölk som komplement till sin övriga kost. Under den tid då makarna Sheldrick arbetade i Tsavo lyckades de aldrig föda upp en unge som var under ett år, eftersom de inte fann någon mjölkersättning med samma näringsinnehåll som elefantmjölk. De visste att elefantmjölk är väldigt fet, så de testade att blanda i grädde och smör. Det visade sig dock att ungarna hade svårt att smälta dessa livsmedel och därför dog de.

Sedan försökte paret med skummjölk. Den tålde elefanterna visserligen bättre, men de gick ner i vikt, vilket gjorde att de inte klarade sig. Strax innan David Sheldrick dog fann paret en ersättning som fungerar: en blandning av modersmjölksersättning för människobarn och kokosnötsmjölk. Med den lyckades man inte bara hålla den tre veckor gamla föräldralösa elefanten Aisha vid liv; hon växte sig dessutom starkare för varje dag.

Aisha lärde Daphne Sheldrick en annan viktig sak om att föda upp föräldralösa elefanter. När Daphne Sheldrick åkte till Nairobi för att förbereda sin dotters bröllop överlät hon Aisha, som då var sex månader, till en assistent. Under de två veckor som hon var borta slutade Aisha äta och dog, överväldigad av sorg över förlusten av ännu en mor.

”När Aisha dog insåg jag att jag begått ett misstag”, säger Daphne, som fortfarande blir ledsen när hon tänker på det. ”Hon saknade mig för mycket. Man får inte låta en elefant knyta an alltför hårt till en viss människa. Det var dumt av mig att tro att jag kunde göra det utan att se till att hon hade en större familj. Jag visste ju en hel del om vilda elefanter. Under hela mitt äktenskap hade jag iakttagit elefanterna i Tsavo. Jag borde ha vetat bättre. Man behöver bara se på en elefantflock för att förstå hur viktig familjen är för dem. Vi måste kompensera elefanterna för den familj de haft i naturen.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...