65-årig albatross blir världens äldsta fågelmamma

VIDEO: Ålder är inget hinder för att lägga ägg och ruva fram en frisk unge. Världens äldsta fågel, albatrossen Wisdom, har blivit förälder för femtioelfte gången.

18 februari 2016 av Carrie Arnold

Ornitologer på Stillahavsatollen Midway ett par tusen kilometer nordväst om Hawaii fick nyligen bevittna en mindre sensation. Mamman till en nykläckt albatrossunge är nämligen 65 år gammal.

Att albatrosser kan uppnå en mycket hög ålder är välkänt, men att de kan lägga ägg som 65-åringar är helt nytt.

Susan White från U.S. Fish and Wildlife Service, som övervakar beståndet på ön, säger att ”Wisdom verkar ovanlig pigg och ungdomlig, och hon kan säkert se fram emot fler ungar framöver".

Albatrosser lägger bara ett ägg om året, och hittills har den tuffa gamla honan fött upp minst 37 ungar. Det kan låta lite i förhållande till Wisdoms ålder, men det beror på att inte alla ägg resulterar i livskraftiga ungar.

Forskarna kallar den senaste för Kukini, som på hawaiianska betyder budbringare.

Mamma med stort M Första gången Wisdom blev ringmärkt var 1956, när ornitologerna uppskattade att hon var cirka fem år gammal. Sedan dess har åtskilliga rostiga ringar bytts ut mot nya.

Utan tänder eller andra synliga tecken på ålder är det svårt att bestämma hur gammal en fågel är. I Wisdoms fall har ringarna naturligtvis varit en ovärderlig hjälp.

LÆS MERE: Albatross flyger jorden runt

Även om den ålderstigna honan måste anses vara mycket mer erfaren än yngre mödrar, kräver det mycket vård och konstant övervakning för att hålla en liten dunig unge vid liv. Rovdjur och svält utgör ständiga hot.

Många fåglar är utrotningshotade, men världens äldsta albatross vägrar att ge upp kampen för sin arts överlevnad. När den senaste avkomman förhoppningsvis själv når vuxen ålder, kommer den att ha en spännvidd på två meter. Litet i förhållande till andra albatrossarter, som kan skryta med över 3,5 meter. Perfekt för att sväva långt på vinden.

Albatrosser på kroken Naturvårdare uppskattar att 17 av de 24 albatrossarterna är utrotningshotade. Fiskekrokar är bara en av skurkarna.

Läs också

Kanske är du intresserad av...