Fåglarnas förkämpe

Ornitologen Ça?an ?ekercio?lu har varit utsatt för fler faror i samband med sitt arbete än man kanske räknar med.

8 maj 2013 av Jeremy Berlin

Ça?an ?ekercio?lu är ornitolog och arbetar med att dokumentera och förhindra utrotning av fåglar. Han är professor i USA och leder en prisbelönt miljövårdsgrupp i sitt hemland Turkiet. Allt detta kräver samordning och är förenat med stora risker.

Varför gör du det du gör? Vem inspirerade dig? Jag har alltid lockats av naturen. Andra barn spelade fotboll, medan jag letade insekter och andra djur. Min största inspirationskälla är min pappa. Han lämnade sitt arbete som revisor för att starta Turkiets första bolag som sålde modellflygplan. Det existerade i 30 år.

Vilka fysiska faror är ditt arbete förenat med? Många, allt från det triviala till det exotiska. Jag har jagats av en grizzlybjörn i Alaska och en elefant i Tanzania medan jag studerat fåglar. Jag har råkat ut för en giftig puffadder i Uganda. Jag har fångats mellan militärer och terrorister, förväxlats med en spion, hotats med skjutvapen, stannats i min bil och rånats i Etiopien och attackerats av en machetesvingande folkhop i Costa Rica. Ärligt talat är jag oftast mer rädd för människor och trafik än jag är för vilda djur.

Är det svårt att vara miljöaktivist i Turkiet, ur politisk synvinkel? Ja, när jag kritiserar instanser som beviljar mina forskningstillstånd, men det är min plikt som vetenskapsman att säga sanningen. Regeringen pratar om miljövård, men deras främsta prioritet är att omsätta naturen i pengar. Det är dubbelmoral. De planterar ny skog, men avverkar samtidigt naturlig skog. I stort sett alla floder har dämts upp. Jag försöker hindra bygget av en damm som skulle vara förödande för floden Aras våtmarker, där hälften av Turkiets fågelarter vistas. Men om jag utmärker mig för mycket straffas jag på skenbart officiell, laglig grund. I Turkiet brukar straff utdelas på ett indirekt vis.

Du ägnar många timmar åt ditt arbete för miljön. Inverkar det negativt på din akademiska karriär? Vissa akademiker anser att det står i vägen, men än så länge har mitt universitet, University of Utah, visat förståelse och ställt sig väldigt positivt till min insats. Fast det är så klart en balansgång.

Blir du aldrig avskräckt av att ditt arbete medför så stora faror? Jag söker inte medvetet upp faror, men jag undviker inte heller dem. När man tar en risk kan det gå snett, men om det händer så har man i alla fall försökt. Mer än så kan jag inte göra. Även om jag inte lyckas med mina projekt så har jag åtminstone tagit strid för dem.

Läs också

Kanske är du intresserad av...