Vilda flamingor är utpräglade flockdjur och de rör sig synkront när det är fara å färde. Här flyger ett forskningsflygplan över dem utanför Sisal i Mexiko. Det finns många stora häckningskolonier i flodmynningarna runt Karibiska havet.

Galleri: Den gåtfulla flamingon

En flamingo ser ut som en fågel ritad av ett fantasifullt dagisbarn. Den har absurt långa ben, knotiga anklar (som ser ut som knän), en ormliknande hals och en enorm näbb. Dess­utom är den färglagd med den finaste kritan i asken.

23 oktober 2012

En flamingo ser ut som en fågel ritad av ett fantasifullt dagisbarn. Den har absurt långa ben, knotiga anklar (som ser ut som knän), en ormliknande hals och en enorm näbb. Dessutom är den färglagd med den finaste kritan i asken. Foto: Klaus Nigge.

Blivande föräldrar ­använder näbben för att skrapa ihop en hög med lera som de har som rede till sina ägg. Föräldrarna matar ungen med krävmjölk, en vätska rik på fett och protein och som föräldrarna bildar i matsmältningsapparaten och stöter upp.

En flamingo springer för att lätta från ett område med stillastående vatten i ­reservatet Ría Lagartos. Flamingor är goda flygare, både ensamma och i flock.

Ungarna är bara några veckor när föräldrarna lämnar dem på ”dagis” och ger sig av för att leta föda. De turas om att komma och mata dem. Ungarna vaktas av några vuxna fåglar, men är ändå lätta byten för rovdjur som hundar och jaguarer.

Några unga flamingor i biosfärreservatet Ría Lagartos i Mexiko har väckts före gryningen och drivits in i en inhägnad för att ringmärkas innan de flyttar. De kan flyga tiotals mil i samlad flock för att leta efter föda.

De här flamingorna har fotograferats på Yucatánhalvön. Färgämnen i räkorna som finns här i stor mängd gör ­flamingornas fjädrar korallröda.

Läs också

Kanske är du intresserad av...