HÄFTIG VIDEO: Struts jagar cyklister i Afrika

En cykeltur i Sydafrika utvecklades plötsligt till en kapplöpning med en mycket ovanlig deltagare. En biolog betecknar strutsens beteende på den sydafrikanska landsvägen som synnerligen ovanligt.

16 mars 2016 av Brian Clark Howard

Se den galna kapplöpningen här.

Tre semestrande vänner på en cykeltur vid Godahoppsudden i Sydafrika fick en annorlunda upplevelse, när en vild struts plötsligt dök upp och började rusa med dem längs vägen.

Med en GoPro-kamera filmade Oleksiy Mishchenko strutsen bakifrån, medan den i full galopp jagade fotografens båda vänner.

”Jag skrattade så mycket att jag trodde att jag skulle cykla omkull”, säger Mishchenko om den bisarra kapplöpningen.

Strutsen sprang i 50 kilometer i timmen

Trion cyklade förbi ett strutspar vid vägkanten, när hanen uppenbarligen bestämde sig för att delta i det roliga på asfalten.

Cyklisterna färdades i omkring 50 kilometer i timmen i nedförsbacke, och strutsen hade inga problem att hänga med.

”Jag tänkte aldrig på att strutsen kunde vara farlig", berättar Mishchenko. ”Han verkade väldigt cool, och såg inte ut att vara vare sig rädd eller aggressiv".

Efter en knapp minut svängde strutsen av. Vännerna såg den igen under färden tillbaka, denna gång stående lugnt vid vägkanten.

Ovanligt beteende

”Jag har aldrig sett något liknande", säger biologen Craig Packer vid University of Minnesota i USA.

Eftersom filmen inte visar strutsens ansikte är det svårt att säga något om dess avsikter. Att den stora fågeln inte angrep tyder på att den inte var arg, skrämd eller upphetsad.

Packer anser att hanen kan ha trott att cyklisterna var honor, eller bara lät sig ryckas med av trafiken. Vilda djur förföljer ibland en ström av bilar, osäkra på vad som sker och om det är något farligt som händer.

Mishchenko föreslår att hanen kanske ville imponera på partnern. Packer säger att det är möjligt, även om strutsar vanligtvis flaxar med vingarna och utstöter höga ljud, när de är på friarstråt. Inget sådant syns på filmen.

Strutsar är vanliga i större delen av Afrika, och de är i regel väldigt försiktiga kring människor.

Läs också

Kanske är du intresserad av...