Nederländsk polis anlitar rovfåglar

Rädslan för fientliga drönare har fått nederländsk polis att ta till ett ovanligt vapen. Det är allt annat än högteknologiskt – men mycket effektivt.

21 september 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz; Illustrerad Vetenskap

Nederländsk polis har publicerat en video, där en specialtränad örn fångar och oskadliggör en fingerad terrordrönare.

Därmed har många månaders träning av fåglar såväl som personal burit frukt. Nederländsk polis är nu klar att sätta in örnar i kampen mot fientliga drönare.

Videon visar visserligen endast en övning, men verkligheten är hotfull, för det är inte enbart högteknologiska förband som kan använda drönare. Säkerhetsexperter förutspår att drönare kommer att kunna användas av terrorister och kriminella.

Angrepp från ovan

Därför är säkerhetstjänster världen över i färd med att rusta sig mot drönarattacker, men den nederländska modellen är helt klart den mest lågteknologiska.

De specialtränade fåglarna kommer från företaget Guard From Above, som har utvecklat konceptet.

Hundra örnförare

För fem månader sedan köpte ordningsmakten i Nederländerna dock fyra egna amerikanska örnungar, som håller på att utbildas.

De fyra örnungarna verkar vara bara början. Den nederländska polisen planerar att utbilda 100 personer till örnförare.

Djurrättsförespråkare har kritiserat projektet och påpekat att drönarnas propellrar kommer att kunna skada örnarnas klor.

Det har dock visat sig att det inte är något problem med de relativt små drönare som är vanliga i handeln.

Örnarnas klor är av naturen skyddade av ett kraftigt, fjälliknande hudlager. Trots det har man tagit fram ett särskilt kloskydd, så att inte heller större drönare ska kunna skada dem.

Läs också

Kanske är du intresserad av...