Uggla tar upp kampen mot orm – och vinner

En hungrig råttsnok smyger ljudlöst in i boet – men ugglehonan är redo att försvara ungarna med näbb och klor. Se den otroliga videon av en uggla som går till motangrepp.

23 juni 2015 av Stefan Sirucek / National Geographic
> Watch this incredible footage of Dottie the female Texas Barn Owl defending her nest against a snake that attempted to... > > Posted by [Bird Cams](https://www.facebook.com/birdcams) on [8\. maj 2015](https://www.facebook.com/birdcams/videos/10152828707517727/)

Uggla skyddar sina ungar

För att skydda de tre nykläckta ungarna mot det nattliga besöket från den objudna ormen är tornugglan Dottie skoningslös. Ugglan avlägsnar helt enkelt ormen med överväldigande makt och moderinstinkt medan dun och kvistar flyger runt i boet. Lägg märke till den lilla extra videosekvensen överst till höger, som visar hur ormen smyger in genom hålet i boet – och hur den klofast eskorteras ut samma väg.

Följ fåglarna live på Bird Cams

Filmen spelades in på en ranch i Texas, som en del av projektet Bird Cams, som leds av Charles Eldermire vid Cornelluniversitetets ornitologiska avdelning. Projektet undervisar i läran om fåglar, och intresserade kan följa hökar, albatrosser, örnar och naturligtvis tornugglor, live på video 24-7.

”Vi var mycket imponerade av ugglans reaktion, som var precis och målmedveten”, säger Eldermire till National Geographic.

Tornugglor har byggt bon på och vid ranchen i årtionden, men det är bara ett par år sedan Bird Cams började med direktsändningar från platsen.

Läs också

Kanske är du intresserad av...