Forskare nära att avslöja ny art

Den danske forskaren Jean Just har tillsammans med två andra forskare precis avslutat studiet av de organismer han år 1986 fann i havet söder om Australien.

14 november 2014

Möjligt fynd av ny djurgrupp

År 1986 fann den danske forskaren Jean Just några dittills okända organismer i havet söder om Australien. Nu är han och två andra forskare klara med studiet av fynden.

De kallar släktet Dendrogramma, och de båda arterna för D. enigmatica och D. discoides. ”Vi är säkra på att organismerna hör hemma i djurriket”, säger Jørgen Olesen från Statens Naturhistoriske Museum i Danmark, som tillsammans med Reinhardt Møbjerg Kristensen deltagit i arbetet. De passar dock inte in i någon befintlig djurgrupp, även om de påminner om utdöda arter. ”De finns på den gren av stamträdet som leder till oss”, säger Jørgen Olesen, men sedan börjar problemen. ”De rör sig möjligen om en oberoende, tidig gren på de flercelliga djurens stamträd”, säger han.

När djuren hittades lades de i formalin. Det bevarar deras form, men förstör deras DNA. Nästa steg är därför att hitta nya exemplar med intakt DNA, så att forskarna kan komma ännu närmare en förståelse av de små varelserna.

Läs också

Kanske är du intresserad av...