Fulla fladdermöss flyger bra

Alkoholexperiment konstaterar att fladdermöss flyger utmärkt med sprit i kroppen

23 februari 2010 av Christine Dell’Amore, National Geographic News

Tropiska fladdermöss från Syd- och Centralamerika äter ofta jäst frukt och nektar, men det betyder inget för deras förmåga att flyga.

En fladdermus är nämligen lika bra på att flyga och använda sin inbyggda ”sonar” berusad som nykter.

Forskarna bakom undersökningen hade räknat med att en del av fladdermusarterna inte skulle klara av alkoholen.

Det verkade inte bekymra fladdermössen, säger en av undersökningens medförfattare, Brock Fenton, som är biolog vid University of Western Ontario i Kanada.

Fenton och hans kollegor fångade 106 fladdermöss av sex olika arter i Belize i april 2009.

Fladdermössen fick antingen sockerlösning eller etanol, vilket är rusmedlet i sprit. Forskarna tog därefter salivprover för att mäta deras alkoholpromille.

Några av fladdermössen hade en halt som var högre än tre promille. I Sverige är det olagligt (för människor) att köra bil med en promille över 0,2.

I försöket placerades de flygande däggdjuren i en inhägnad hinderbana, vilket Fenton jämför med det test som innebär att polisen ibland låter misstänkta rattfyllerister gå längs en rak linje.

Fladdermössens ekolokalisering spelades även in, för att se om alkoholen påverkade deras ”prat”, förklarar Fenton. Fladdermöss använder ekolokalisering, vilket betyder att de skickar ut ljud och sedan lyssnar på ekot från föremål för att navigera.

Till forskarnas överraskning klarade fladdermössen båda proven.

Läs också

Kanske är du intresserad av...