GALLERI Tätt inpå Europas största bestånd av vilda renar

Forskare från Norsk Institutt för naturforskning har försett ett antal renar på Europas största högfjällsplatå, Hardangervidda, i Norge med kameror som automatiskt tar bilder var 30:e minut. Se några av renarnas bästa selfies här.

6 december 2016 av Gitte Hou Olsen

Vägen stängs för renhjordarna

Forskare från Norsk institutt for naturforskning (NINA) övervakar fjällplatåns vilda renar med hjälp av gps-halsband för att ta reda på hur Riksvei 7 (Rv7) påverkar dem. De cirka 25000 vildrenarna i Norge vandrar över stora avstånd för att nå viktiga områden där de föder ungar och äter, och Rv7 utgör en barriär för djuren. Den möjlighet man har är att stänga av Rv7, när hjordar renar närmar sig och vill passera. Det gjorde man förra året, när en hjord med över tusen djur var på vandring norrut.

Jultrafiken bromsar renarnas vandring

Över jul och nyår gör semestertrafiken dock att vägen inte stängs av, och då får renarna vänta eller välja en annan väg. Det är ett problem för djuren, som konstant vandrar för att hitta föda.

Tunnlar kan vara lösningen

Hjälp kan dock vara på väg. Just nu behandlar det norska Stortinget ett förslag om att bygga biltunnlar på utsatta platser. ”Genom att bygga tunnlar kan man få trafiken att flyta lättare över Hardangervidda, samtidigt som de vilda renhjordarna får fri lejd norrut”, säger Olav Strand från NINA.

Tycker du om fantastiska bilder av natur, människor och mycket mer från hela världen kommer du att älska tidskriften National Geographic, som varje månad serverar historier illustrerade av världens bästa fotografer.

Det finns alltid bra erbjudanden om kortare eller längre prenumerationer, så att du kan testa om det är något för dig.

Läs också

Kanske är du intresserad av...