HÄFTIG VIDEO: Surfare angrips av haj

Surfaren Mick Fanning gör det enda rätta, när han under en tv-sänd tävling plötsligt angrips av vad som troligen är en vithaj.

7 augusti 2015 av Brian Clark Howard

Se video av surfares möte med döden

Dramatiska tv-bilder från Sydafrika visar hur man avvärjer en hajattack. Experter anser att den professionelle surfaren Mick Fanning gjorde allt rätt, när han under en tävling kom i närkontakt med en hungrig haj.

Fanning höll på att göra sig redo att rida på en våg, när ytan bakom honom bröts av en stor hajena. Rovfisken knuffade till surfbrädan och försökte bita surfaren. Fanning reagerade med att slå mot hajen, medan han höll brädan mellan sig själv och de blottade tänderna.

Hajexperten Greg Skomal har sett bilderna och konstaterar att rovfisken gick målmedvetet efter konturerna av Fanning och hans surfbräda. Antagligen var det en vithaj, men det har inte bekräftats, eftersom bilderna bara visar glimtar av hajens ryggfena.

Enligt Skomal är det bästa försvaret mot hajattacker hårda slag – mot ögonen, nosen eller gälarna. Allt tyder på att Fannings knytnäve träffade hajen i ryggen, som nu också får anses som ett effektivt mål.

Sekunder efter angreppet räddades surfaren upp på en jetski.

Var det en vithaj?

Vithajar är ökända för sina dödliga attacker på människor, inte minst på grund av boken och filmen "Hajen". Även om vithajen står bakom de flesta bett i bland annat Kalifornien, är risken för badande och surfare att sluta som hajföda försvinnande liten. En på 17 miljoner, bedömer experter.

**LÄS MER: Vithaj - Fakta om vithajen

Vithajar är utbredda på många håll i världshaven, inte minst i Kalifornien och Sydafrika, där de jagar sälar nära kusten. Människor står inte på vithajens normala meny, och därför beror attacker oftas på att hajen tar fel på exempelvis en surfare och en säl.

Hajar i allmänhet är hotade på grund av överfiske, och framför allt fenorna används i soppa i Asien.**

Mick Fanning (till vänster) tröstas av surfarvännen Kelly Slater efter att ha överlevt angreppet. FOTO: KIRSTIN SCHOLTZ, WSL/GETTY

Läs också

Kanske är du intresserad av...