Delfiner i fångenskap

Tusentals definer och späckhuggare har fångats åt underhållningsindustrin. Havsdäggdjursexperten Jeff Foster hjälper dem ut ur fångenskapen genom att träna dem att bli vilda djur igen, så att de kan återvända till livet i det öppna havet.

18 november 2015

Från fångenskapens trygghet till havets oförutsägbarhet De senaste 50 åren har endast 30 delfiner satts tillbaka i havet efter fångenskap. Delfinerna Tom och Misha utgör pilotprojektet för att se hur man kan lära en delfin att bli vild igen efter fångenskap.

Jeff Foster ansluter sig till projektet Born Free vid Turkiets sydvästra kust – han har tidigare hjälpt till att fånga delfiner åt Sea World och andra nöjesparker, men vill nu göra det rätta efter att ha sett hur vilda djur reagerar på fångenskapen.

Personerna bakom Born Free ansåg att han var helt rätt person för jobbet, eftersom hans erfarenhet av delfinerna samtidigt gjorde honom osedvanligt välkvalificerad för att göra motsatsen.

Livet i delfinparken

Det är inte så lätt som man kan tro att hjälpa infångade delfiner tillbaka till naturen och det liv de en gång hade. Även om en delfin i fångenskap har samma anatomi och DNA som den hade som vild, är den på många sätt ett annat djur.

En vild delfin lever med oförutsägbarhet och rivalitet. Den är social och jagar i ett enormt område, den är nästan alltid i farten och stöter på ett otal arter och nya situationer. Även om vilda delfiner måste upp till ytan för att andas, tillbringar de det mesta av sitt liv under vatten.

I en delfinpark är allting omvänt. Det är trångt, och det finns sällan något annat liv. Vardagen är inrutad, och att jaga eller samla mat behövs inte. Bortsett från träning och uppvisningar är det heller inte särskilt nödvändigt att röra på sig. Framför allt förändrar en delfin i fångenskap fullständigt sitt sätt att orientera sig på.

Världen ovanför ytan blir plötsligt mycket viktigare än världen under vatten. Nästan allt som sker – från fodring och träning till publikens applåder och anvisningar under en uppvisning – kommer uppifrån.

En enkel jämförelse illustrerar det väl: Vilda delfiner tillbringar cirka 80 procent av sin tid långt nere under ytan. Delfiner i fångenskap tillbringar cirka 80 procent av sin tid uppe vid ytan.

Läs mer om deras arbete med att göra delfinerna vilda igen efter åratal i fångenskap.

Läs också

Kanske är du intresserad av...