Fotoreportage: En ström av fisk

Förre pressfotografen Andrew McConnell berättar om sitt fotoreportage om wageniafolket, som bor vid Lualabafloden i Kongo (Kinshasa).

12 augusti 2013 av Andrew McConnell

Längs en tio mil lång sträcka av floden Lualaba i Kongo (Kinshasa) har samma scenario utspelats under många generationer. Med hjälp av lianer hissar wageniafolket ner korgar i Boyomafallens strömmar för att fånga fisk. De använder samma metod som sina förfäder, en metod som beskrevs 1877 av upptäcktsresanden Henry Morton Stanley.

Jag har alltid tyckt om att fotografera människor med en unik livsstil som inte är så väldokumenterad. Första gången jag hörde talas om wageniafolket var 2008. Två år senare begav jag mig till strömmarna för att se dem fånga fisken som de försörjer sig på att sälja.

När vattennivån sjunker bygger wagenia träställningar över strömmen och kör ner stammar i sprickor i flodbädden. Sedan fiskar de genom att låta forsen föra in fångsten i korgar gjorda av bark.

Det är spännande att se dem klättra ovanför det strömmande vattnet eller vada genom det på hala stenar. Det allra mest fascinerande är dock att det är som att göra en tidsresa. I en i övrigt orolig region är detta en plats - och en ritual - som består.

Fotografen

Andrew McConnell var tidigare pressfotograf. I dag använder han sin ­kamera för djuplodande social dokumentation.

Besök Andrew McConnells webbplats.

Läs också

Kanske är du intresserad av...