En Amphiprion frenatus-hane vakar över sina ägg likt en trädgårdsmästare som vårdar sina plantor. Han tar bort döda foster och ger syre åt de övriga genom att fläkta med bröstfenorna.

Galleri: Här är verklighetens Nemo

Minns du filmen Hitta Nemo? Möt clownfisken och havsanemonen, som har ingått korallrevets mest geniala partnerskap.

23 september 2010

Minns du filmen Hitta Nemo? Möt clownfisken och havsanemonen, som har ingått korallrevets mest geniala partnerskap. Foto: David Doubilet

En Amphiprion perideraion-hona (längst till vänster) visar sin makt över en hane (i förgrunden), som jagar iväg en konkurrent. Det kan bo många clownfiskar i en havsanemon, men inte mer än ett ynglande par åt gången.
När skymningen faller och havsanemonen drar ihop sig ser den ut som en terrakottafärgad kruka. Det sticker emellertid fram tillräckligt många tentakler för att en clownfisk ska kunna känna sig trygg bland dem. Färgen på havsanemonens kropp kan växla mellan orange, rosa, blått, grönt, rött och vitt.
Höga vattentemperaturer har fått havsanemonen av arten Entacmaea quadricolor att blekna. Den har knappt kvar några av de alger som ger den dess färg – och energi via fotosyntes. Havsanemonen är stressad, men den kommer troligen att överleva och fortsätta att hysa clownfiskar.
När en Amphiprion polymnus attackeras händer det att den dyker ner i munnen på havsanemonen som den bor hos. Den här havsanemonarten lever i sand, vilket innebär att clownfisken är tvungen att lägga sina ägg på ett hårt underlag i närheten, exempelvis på en liten bit musselskal.
I en Entacmaea quadricolor kan upp till 14 olika clownfiskarter bo. Här simmar en Amphiprion frenatus bland de av alger färgade tentaklerna. De starka färgerna visar att havsanemonen mår bra.
Clownfiskarna (hanen till vänster, honan till höger) kan tryggt till-bringa natten i havsanemonen, vars ­”brännande” tentakler håller rov­fiskar, till exempel havsabborrar, på säkert avstånd.
Ett stim unga Amphiprion nigripes håller stånd mot strömmen. De två största fiskarna i gruppen blir havsanemonens ynglande par.

Läs också

Kanske är du intresserad av...