Sex fascinerande fakta om klumpfisken

Klumpfisken kan bli lika stor som en noshörning, gillar att solbada och slår stort som datorspel i Japan. Vi presenterar sex fakta om en av havets märkligaste varelser.

1 mars 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

Av havets många udda varelser hör den kolossala klumpfisken till de märkligaste.

Med en vikt av upp till 2,3 ton och en längd av upp till 3,5 meter kan klumpfisken bli lika stor som en noshörning, vilket är ganska imponerande med tanke på att dess kost består mestadels av maneter.

I Tyskland går klumpfisken under namnet ”schwimmender kopf”, som betyder simmande huvud. Det får nog anses vara en ganska träffande beskrivning av klumpfiskens särpräglade utseende.

Klumpfiskens små fenor och klotrunda kropp gör nämligen att den mest av allt ser ut som ett misslyckat ballongdjur. Förstahandsintrycket blir inte heller bättre av att den simmar omkring med öppen mun med ett konstant överraskat uttryck.

Vi har samlat sex fascinerande fakta om en av havets märkligaste varelser:

1. KLUMPFISKEN SOLBADAR

Vanligtvis håller fiskar sig borta från solens kraftiga strålar, men inte klumpfisken. Den lägger sig ofta platt vid ytan och suger till sig solens strålar. Klumpfisken behöver värma upp sin väldiga kropp, innan den dyker 600 meter ned i det kalla djupet för att jaga föda.

2. KLUMPFISKEN FÅR FLER UNGAR ÄN NÅGOT ANNAT DJUR

Klumpfisken är en bra kandidat till titeln jordens fruktsammaste djur. Honan kan nämligen lägga 300 miljoner ägg, vilket är rekord i djurriket. Det kan låta som många ungar att mätta, men som tur är för mamman – men dessvärre inte för avkomman – överlever endast en handfull av ungarna till vuxen ålder.

Även som unge har klumpfisken sitt karakteristiska, överraskade ansiktsuttryck.

3. JAPANSKA SHOGUN TOG KLUMPFISK SOM BETALNING

I 1600- och 1700-talets Japan användes klumpfisken som betalningsmedel, när mäktiga shogun (titeln på japanska härskare från 1192 till 1868) skulle driva in skatter. I stället för att behöva punga ut med pengar, kunde fattiga fiskare i stället pröva lyckan till havs och blidka de mäktiga shogun med den kolossala klumpfisken.

4. KLUMPFISKEN POPULÄR SOM DATORSPEL

Apropå japanerna, så är klumpfisken fortfarande en mycket populär fisk i Solens rike. Den sällsamma fisken är officiell maskot i flera städer, och förra året fick den huvudrollen i sitt eget datorspel, ”Survive Mola Mola” (”mola mola” är engelska för klumpfisk, red.).

I spelet, som laddats ned mer än sex miljoner gånger enbart i Japan, måste man mata klumpfisken, så att den växer sig stor och stark. Man måste dock se upp så att den inte sätter en räka eller en plastpåse i halsen!

5. KLUMPFISKEN RENSAS AV MÅSAR

Klumpfisken är inte den snabbaste fisken i havet. Den klumpiga kolossen är inte byggd för att simma snabbt, och därför flyter den runt i sitt eget sävliga tempo.

Klumpfiskens långsamma framfart gör den till ett omtyckt byte för havets många parasiter. Lyckligtvis har den stora fisken ingått en allians med måsarna. När parasiterna blir för irriterande simmar klumpfisken upp till ytan och bjuder in måsarna att komma och kalasa på de objudna parasiterna.

6. KLUMPFISKEN VÄXER BLIXTSNABBT

När en klumpfisk föds är den inte mycket större än ett knappnålshuvud, men det dröjer inte länge förrän den lägger på sig. Klumpfisken är nämligen ett riktigt matvrak, och under de första 15 månaderna går den upp i genomsnitt ett kilo – om dagen!

Läs också

Kanske är du intresserad av...