Stort och växtfyllt akvarium gör fiskar glada

Akvariefiskar är mindre aggressiva ju större deras akvarium är och ju fler växter det innehåller.

7 juni 2012

Oavsett om de simmar runt i en enkel glasskål eller pilar omkring i ett stort, välutrustat akvarium, så har akvariefiskar en alldeles särskild förmåga att dra till sig vår uppmärksamhet. De är tysta, nyfikna och ibland till och med komiska, men kan fiskarnas omgivning påverka deras beteende?

Definitivt, menar biologen Ronald Oldfield vid Case Western Reserve University i Ohio i USA.

Hans nyligen genomförda studier tyder på att akvariets storlek och inredning påverkar fiskarnas beteende. Ronald Oldfield använde unga djävulscichlider (ovan), en vanligt förekommande fisk i tropiska akvarier, och kom fram till att de bet och attackerade varandra när de vistades i typiska små hemakvarier. I ett 375-litersakvarium fyllt med växter och gömställen minskade emellertid attackerna.

I ett tomt akvarium blir aggressionen ett slags tidsfördriv, eftersom det inte finns något annat att göra, säger Ronald Oldfield. I mer rymliga omgivningar med många föremål som skapar variation kan fiskarna ägna sin energi åt att utforska akvariet i stället för att slåss.

Ronald Oldfield hoppas att hans upptäckt ska inspirera världens alla fiskälskare att inreda sina akvarier på nya, spännande sätt.

Läs också

Kanske är du intresserad av...