Tonfisken är hårt pressad

Fiskekvoter är "en parodi på fiskeriförvaltning" enligt experter. Tonfisken är en av världens mest överfiskade arter. Det bestånd som leker i västra Atlanten har blivit 64 % mindre sedan 1970.

10 juli 2014 av Kenneth Brower

Sushivågen slår hårt

I januari 2013 såldes en enda tonfisk för drygt elva miljoner kronor i Tokyo. Den vansinniga priset var lika delar PR-jippo och japansk ritual – årets första tonfisk på fiskauktionen är alltid föremål för ett budkrig, som löper helt amok, även med japanska mått.

Även det normala priset på en medelstor tonfisk – mellan 65000 och 130000 kronor beroende på kvaliteten – visar dock med all tydlighet hur mycket japanerna har börjat värdesätta maguro, tonfisksushi. Det visar även hur svårt det kan bli för tonfiskarna om fler än bara ett fåtal av dem ska få uppleva det 22:a århundradet.

Felaktiga kvoter

Den internationella kommissionen för bevarandet av tonfiskbestånden i Atlanten (ICCAT) övervakar fisket av tonfisk i Atlanten. Kommissionen kritiseras emellertid i hårda ordalag av forskare för att slå fast kvoter baserade på felaktiga antaganden och för att vika sig för fiskeripolitiska intressen.

Ett utskott av framträdande fiskeriförvaltare och forskare konstaterade år 2008 att ICCAT:s förvaltning av det östra beståndet i Atlanten var en ”internationell skamfläck” och en ”parodi på fiskeriförvaltning”.

Läs artikeln om tonfisk: ”Rovdrift”

Följ med oss på en resa ut i världshaven, där vi tar tempen på tonfiskens tillstånd. Läs hela artikeln från National Geographic 7/2014:

OBS! Du måste ha en profil hos National Geographic för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa en sådan och tar bara några ögonblick. När du klickar på nedladdningsknappen får du möjlighet att fylla i dina uppgifter.

Läs också

Kanske är du intresserad av...