Chris Fallows: Häftiga foton av flygande hajar

En unik samling bilder av superrovdjur, som bland annat fångar sitt byte i luften.

21 juni 2011 av National Geographic News

Vilken ett ton tung fisk beväpnad med rader av knivliknande tänder kan hoppa tre meter upp ur havet för att fånga sitt byte? Ingen annan än vithajen, ett superrovdjur, som har haft flera hundra miljoner år på sig att förfina sina jaktfärdigheter.

Åtskilliga års fotografering av bland annat vithajar som hoppar upp ur vågorna, har gett fotograferna Chris och Monique Fallows en helt unik samling.

Nu låter de andra få glädje av de bilder och upplevelser och den kunskap som de under ett helt livs observationer av hajar och andra rovdjur i Afrika har samlat på sig.

Enligt Chris Fallows dök den första hajliknande fisken upp i haven för 400 miljoner år sedan. I dag har den ursprungliga rovfisken utvecklats till en av världens mest perfekta jägare, vithajen, säger han.

”Det har alltid varit en dröm att få arbeta med dessa superrovdjur. Så när en kollega och jag 1996 utanför en liten klippsluttning i False Bay i Sydafrika såg hajar som hoppade upp i luften i en otrolig uppvisning av smidighet, visste jag att jag hade hittat mitt kall.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...