Cyklophaj som är albino

En udda fångst: en cyklophaj, som dessutom är albino, har hittats utanför Mexiko.

17 oktober 2011

Tidigare i år fångade fiskaren Enrique Lucero León fullt lagligt en dräktig mörkhaj i närheten av Cerralvo Island i Californiaviken. När León skar upp sin fångst, fann han den bisarra fostret tillsammans med dess nio normala syskon.

”Han sade, 'det var otroligt – wow'”, säger biologen Felipe Galván-Magaña från det marina forskningscentrumet i La Paz i Mexico.

När Felipe Galván-Magaña och hans kollega Marcela Bejarano-Álvarez hörde talas om upptäckten, som lagts ut på Facebook, fick de tillåtelse av Enrique Lucero León att låna hajen för att forska på den. Forskarna röntgenfotograferade fostret och gick igenom tidigare forskning om cykloper hos andra arter för att få bekräftelse på att det verkligen var en cyklophaj.

Cyklophajar har dokumenterats av forskare enstaka gånger tidigare och även då i form av foster, säger Jim Gelsleichter, som är hajbiolog vid University of North Florida i USA. Det faktum att ingen har fångats utanför livmodern, tyder på att cyklophajar inte överlever länge i naturen.

När man hittar ett sådant ovanligt djur, understryker det att forskarna har mycket kvar att lära, påpekar Jim Gelsleichter.

”Det manar till eftertanke, när man inser att man ännu inte har sett allt.”

Video: Cyklophaj

Billeder: Cyklophaj

Läs också

Kanske är du intresserad av...