Haj slukar haj

Dykare vid Stora Barriärrevet utanför Australien har tagit ovanliga bilder av en wobbegonghaj som sväljer en bambuhaj.

16 februari 2012 av Helen Scales, National Geographic News

En haj har fastnat på film, medan den satte i sig en annan haj vid Stora Barriärrevet utanför Australiens kust.

Dykare tog bilder av en wobbegonghaj, som var till hälften färdig med att svälja en brunbandad bambuhaj.

Daniela Ceccarelli och David Williamson från Australian Research Councils center för studier av korallrev såg av en slump händelsen, medan de höll på att inventera fiskar vid kustrevet utanför Great Keppel Island.

”Det första jag fick syn på var den nästan genomskinligt vita bambuhajen”, skriver Daniela Ceccarelli i ett mejl. Daniela Ceccarelli simmade närmare och förväntade sig att hitta främre änden av bambuhajen dold under en korallavsats, när den kraftigt kamouflerade wobbegonghajen plötsligt framträdde.

”Det visade sig att bambuhajens huvud var dolt i dess mun”, säger hon. ”Bambuhajen var orörlig och säkert död.”

Tidigare undersökningar av wobbegonghajars maginnehåll har visat att de faktiskt äter andra hajar.

”Jag tvivlar på att det är första gången någon sett något sådant”, säger Daniela Ceccarelli, men tillägger att hon tror att detta är det första publicerade fotot av en wobbegong, som slukar en annan haj.

Båda arterna av rovdjur och byte som var involverade i denna ovanliga händelse blir ungefär lika stora, omkring 100 till 125 centimeter från huvud till svansspets.

De båda hajarna delar även en stor del av sina utbredningsområden i västra Stilla havet, där de lever på havsbottnen nära korallrev.

”I områden där wobbegonger är vanliga är det sannolikt att deras vägar möts”, säger Daniela Ceccarelli. ”Bambuhajar söker föda längs bottnen och sticker ofta ned huvudet i hålor och in under avsatser och utsprång för att få tag i framför allt ryggradslösa djur, [som lever på havsbottnen].”

Enligt det internetbaserade fisklexikonet Fishbase syns brunbandade bambuhajar också ofta i tidvattendammar och de kan överleva i upp till tolv timmar uppe ur vattnet.

Läs också

Kanske är du intresserad av...