Hajar frossar vid amerikansk badstrand

HÄFTIG VIDEO: En badstrand i Florida förvandlades för en stund till rena buffébordet, när en grupp hungriga hajar tittade förbi. ”Det är det häftigaste vi någonsin sett”, säger familjen Winslow, som fångade hela kalaset på film.

4 december 2015 av Brian Clark Howard

Kalas för hajar

Hajar gav semesterfirare i Florida en rejäl upplevelse, när en hungrig flock piskade vattnet till skum i en matorgie.

”Det är det häftigaste vi någonsin sett”, säger familjen Whitlow, som bevittnade hur 50–60 hajar åt sig mätta på fisk några meter från stranden.

Familjens fyra badande barn blev först skrämda av hajarna, men kom snabbt i säkerhet och kunde sedan beskåda skådespelet på avstånd.

Den amerikanske hajbiologen Frank J. Schwartz har sett filmen, och säger att det var bra att barnen gick upp ur vattnet. Inte för att de riskerade att bli byten utan för att de lätt kunde ha kommit i vägen för de jagande och blixtsnabba hajarna.

SE DEN HÄFTIGA FILMEN HÄR

Minimal risk för badgäster

Den lokale hajexperten George Burgess från Floridas naturhistoriska museum påpekar att filmen inte tydligt visar vilken art det rör sig om. Utifrån hajarnas storlek, årstiden och platsen pekar det mesta på att det är svartfenade revhajar eller spinnarhajar.

Större grupper av hajar är kända för att jaga stim av mindre fiskar, som trängs in mot land, där de får svårt att fly. Hajar kommunicerar inte med varandra under måltiderna, men samarbetet ökar utbytet för den enskilda rovfisken.

Risken för att badande ska råka illa ut om de hamnar mitt i ett sådant frossande är minimal. Hajbiologen Frank J. Schwartz rekommenderar dock att man tar sig upp ur vattnet.

Läs också

Kanske är du intresserad av...