Hajfenor minskar i popularitet

Bestånden av hammarhajar, makohajar och tigerhajar är närmast obefintliga, vilket beror på grymma fångstmetoder på grund av efterfrågan på hajfenor i framför allt Kina.

8 april 2015

Efterfrågan på hajfenor minskar i Kina

Efterfrågan på hajfenor till soppa har under de senaste 30 åren fått en del hajbestånd att försvinna nästan helt. Det gäller bland annat hammarhaj, makohaj och tigerhaj. Enligt en ny rapport från naturvårdsorganisationen WildAid kan det emellertid finnas hopp för havets toppkonsumenter, eftersom efterfrågan minskar i Kina, som är den största marknaden för hajfenssoppa.

Brutala fiskemetoder präglar handeln med hajfenor

Efter internationell kritik har många länder förbjudit hajfensfiske, som är en fiskemetod, då man fångar hajar, skär av fenorna och kastar tillbaka djuren i havet till en säker död. En del länder har helt förbjudit kommersiell jakt på haj.

I södra Kina, som är centrum för handeln med hajfenor, har försäljningen minskat med 82 procent sedan 2012. Det är ett steg i rätt riktning, bort från grymhet och för naturvård, säger Samantha Whitcraft, rapportens huvudförfattare.

Läs också

Kanske är du intresserad av...