Monsterhaj fångad

En jättelik vithaj, som fick namnet Apache, och som drogs upp ur vattnet utanför Mexikos kust, är den hittills största av sin art som fångats, säger en expeditionsgrupp.

10 maj 2011 av Christine Dell'Amore, National Geographic News

En expedition har fångat och släppt vad de hävdar är den största vithaj som någonsin fångats.

Den 5,5 meter långa monsterhannen upptäcktes vid ön Guadalupe utanför Mexikos kust.

Djuret slår gruppens tidigare rekordfångst på 5,1 meter, som sattes när de fångade en stor vithaj av honkön, som fick namnet Kimel. Båda rekorden är inofficiella och stöds inte av någon egentlig organisation.

Kallas Apache

Den nya rekordinnehavaren har fått namnet Apache efter en hund, som medverkar i tv-serien Shark Men på National Geographic Channel.

Shark Men följer forskares och fiskares arbete med att fånga och släppa vithajar i ett försök att ta reda på var de gåtfulla giganterna leker och får ungar. Forskarlaget leds av Michael Domeier, som är ordförande och direktör för den ideella organisationen Marine Conservation Science Institute i USA.

Den två ton tunga Apache gjorde kraftigt motstånd och vid ett tillfälle lossnade den från kroken utan hullingar, säger expeditionens ledare, Chris Fischer.

”Vi har aldrig tidigare upplevt en kamp som den vi hade med Apache”, säger Chris Fischer.

Satellitspårning

När forskarna till slut hade fått ombord fisken, försåg de den med ett chips för satellitspårning, tog ett blodprov och släppte den, varpå den i deras åsyn energiskt simmade bort.

”Den hade gott om ärr och hade stora märken över hela kroppen. Man kunde se att det var en våldsam krabat”, säger Chris Fischer.

”Det var en stor och överväldigande upplevelse att vara så nära den.”

Storleken säger inte allt

Hos havets stora fiskarter är honorna nästan alltid större än hannarna, eftersom de behöver en större kropp för att rymma avkomman, påpekar Chris Fischer.

En hanne i Apaches storlek är dock inget ovanligt bland stora vita hajar, säger andra experter.

”Det är ett stort exemplar, jag är säker på att det inte är den största vithajen i naturen”, skriver John O'Sullivan, chef för Monterey Bay Aquariums vithajprogram, i ett mejl.

Hajexperten Kenneth J. Goldman tillägger, ”Jag kan inte se något extraordinärt i att den är så stor. Det är bara ännu en vuxen hanne som de har märkt.”

Kenneth J. Goldman, som är biolog och fiskeriforskare i Alaskas departement för fiske och vilt, förklarar det med att storleken enbart inte berättar särskilt mycket för forskarna.

Apaches värde ligger framför allt i att den kan bidra till att lösa mysteriet med vithajarnas beteende.

Rekordhaj kanske bidrar till att lösa gåtorna

Expeditionsledaren Chris Fischer håller med. Han och hans team håller nu uppsikt över vart Apache tar vägen.

Ny forskning tyder på att vithajarna i Stilla havet samlas på bestämda platser i närheten av kusten, däribland vid Guadalupe, varpå de förflyttar sig ut till en ”cafeteria” mitt ute i havet för att söka föda. Djuren vänder ofta tillbaka till samma mötesplatser, när de har ätit.

**LÄS MER: Vithaj - Fakta om vithajen

Det är dock bara en provisorisk teori, så det ”skulle vara banbrytande om Apache [till exempel] lämnade Guadalupe och simmade ut mitt i havet och [återvände] till en annan samlingspunkt”, säger Chris Fischer.

Genom att märka hajarna så att man kan följa deras rörelser och ta reda på var de samlas, hjälper forskarna naturvårdare att skydda arten, tillägger Chris Fischer. Organisationen International Union for Conservation of Nature betraktar den stora vithajen som en sårbar art.**

Läs också

Kanske är du intresserad av...