Ny hajart upptäckt på fiskmarknad

Forskare som letade information på en fiskmarknad i Taiwan fick med sig en särpräglad fångst: en djuphavshaj, som var okänd för vetenskapen.

5 september 2011 av John Roach, National Geographic News

Sannolikheten för att på en restaurang få höra: ”Kyparn, det är en ny art i min soppa”, är inte särskilt stor. Men situationen är inte så otänkbar som man skulle kunna tro.

En apa, en ödla och en ”utdöd” fågel har alla upptäckts på sin väg till middagsbordet, och nu har en ny hajart anslutit sig till sällskapet, rapporterar forskare.

Ingen större överraskning

Fisktaxonomer fann den hittills okända hajen på en marknad i Taiwan. Och det är ingen större överraskning, säger en av undersökningens upphovsmän , William White.

”De flesta fiskmarknader i området säljer ofta hajar”, står det i ett mejl från William White från Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization i Hobart i Australien.

Han och hans kollegor hade begett sig till en fiskmarknad i Tashi för att ”samla in material för att se om det fanns synliga skillnader i förhållande till fångster från tidigare decennier”, säger han.

”Bland de olika arterna samlade vi även in ett antal exemplarer av släktet Squalus – däribland denna nya art med hög ryggfena.”

Den nya arten, Squalus formosus, är en cirka en meter lång, kortnosad pigghaj. Den skiljer sig från andra småhajar av släktet Squalus genom en upprätt främre ryggfena, en stark ryggrad och ett mycket kort, avrundat huvud, säger William White.

Kunderna ser ingen skillnad

S. formosus (”Formosa” är det gamla namnet på Taiwan), har sannolikt hamnat på fiskmarknaden på samma sätt som de flesta djuphavshajar, nämligen som en bifångst, som har råkat hamna i nätet i jakten på annan fisk.

På fiskmarknader ”är det förmodligen ingen som ser skillnad på den nya arten och andra hajar, vare sig vad gäller smak eller andra saker”, säger William White, som understryker att han inte själv har smakat på den nya arten, och inte vet hur den ska tillagas.

”Liknande arter i Indonesien saltas och torkas till människoföda, och fenorna använda av industrin som ingrediens i hajfensoppa”, säger han. ”Men det betyder inte nödvändigtvis att man gör likadant med hajarna i Taiwan.”

En art blev till många

Den nya arten är för närvarande bara känd från farvattnen omkring Taiwan och Japan, och dess utbredningsområde är sannolikt inte mycket större än så, säger William White, eftersom Squalus -arterna i regel har ganska små utbredningsområden.

Många arter, som en gång ansågs utbredda över stora områden, har visat sig vara olika, men inbördes besläktade arter med mindre utbredningsområden, säger han.

En av fördelarna med att klassificera alla dessa närbesläktade arter med små utbredningsområden är att forskare bättre kan bedöma hur välmående eller icke välmående de olika bestånden är i förhållande till varandra.

Djuphavshajar förökar sig inte särskilt snabbt, och därför tar det längre tid för bestånden att återupprättas efter överfiske, säger William White. ”Därför tycker jag personligen inte om att äta dessa djur.”

Den nya hajarten har beskrivits i Journal of Fish Biology från den 26 augusti.

Läs också

Kanske är du intresserad av...