Skräckinjagande kråshaj inspirerade till myter om havsodjur

Med ett gap fyllt med tänder och en åls kropp är det lätt att godta forskarnas teori om att kråshajen kan vara upphov till gamla berättelser om havsodjur. Kråshajen är dessutom ganska sällsynt.

8 april 2015 av Brian Clark Howard

Sällsynt kråshaj fångad i Australien

I januari drog fiskare i Australien upp en sällsynt varelse, nämligen en kråshaj, ur vattnet. Kråshajen kallas ofta för ett levande fossil, eftersom den anses ha förändrats mycket lite de senaste 80 miljoner åren. Fisken har också en viss likhet med förfäder, som levde samtidigt med dinosaurierna.

Australiska nyhetsmedier berättar att en trålare drog upp den två meter långa kråshajen ur vattnet i närheten av Lakes Entrance utanför Victoria i sydöstra Australien.

Simon Boag från Australiens South East Trawl Fishing Association säger till Australian Broadcasting Corporation att inga lokala fiskare har sett djuret förr. ”Den ser ut som om den är 80 miljoner år gammal”, säger Simon Boag till ABC. ”Den ser förhistorisk ut. Den ser ut att komma från en annan tid!”

Kråshajens skräckinjagande gap: 300 tänder i 25 rader

”Hajen har 300 tänder i 25 rader, så när man väl kommit in i dess mun kommer man inte ut igen”, säger han.

Hajen är död, men det är oklart om den dog i nätet, eller efter att den dragits upp till ytan.

Enligt Simon Boag fångades hajen på omkring 700 meters djup. Arten har tidigare hittats på djup upp till 1500 meter, men anses normalt inte leva på större djup än 1200 meter.

Australiens nationella vetenskapsorganisation, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), bekräftar att arten är en kråshaj.

Den två meter långa hajen har en slank kropp och en mun fylld med tänder.
Foto: SEFTIA

Kråshaj förväxlas med havsormar

Kråshajar observeras ibland nära havsytan, men mest när de är sjuka. De flesta kända exemplaren har varit cirka två meter långa. På MarineBio Conservation Society i Kalifornien säger man dock att en 7,6 meter lång haj besläktad med kråshajen, som fastnade i ett nät 1880, ”tyder på att det kanske finns några jättestora kråshajar i havet, som kan förväxlas med havsormar.”

År 2007 hittades en 1,6 meter lång kråshaj på grunt vatten i Japan. Den fördes till en havspark men dog några timmar efter att den fångats.

Läs också

Kanske är du intresserad av...