Turister leker med döden i hajburen

GALET FOTO: Dykare som lockar vithajar med bete skapar häftig debatt. Experter varnar för trenden, som man fruktar kan påverka hajarnas beteende.

4 februari 2016 av Brian Clark Howard

De flesta skulle nog hålla händerna nära kroppen om de kom nära en vithaj. Det är emellertid inte alla som har den respekten för havets största rovfisk.

En bild som visar hur en grupp turister i en hajbur tar på och matar en vithaj (se överst i artikeln) har utlöst en häftig debatt.

Bilderna, som tagits vid den mexikanska ön Guadalupe av den ryske dykaren Dmitry Vasyanovich och lagts upp på hans Facebook-profil, har väckt ilska bland marinbiologer och djurvänner.

”Förr eller senare mister en turist sin arm, och då ropas det plötligt om hajattacker", säger George Burgess, som är hajexpert på Floridas naturhistoriska museum.

Enligt Burgess är det direkt korkat att mata hajar på det sättet, när de flesta av oss redan är väl medvetna om faran med att mata till exempel alligatorer och björnar.

**LÄS MER: Vithaj - Fakta om vithajen

Risk för lemlästning och död

Arrangörerna av de populära dyken avråder turister från att sticka ut händer och armar ur burarna, medan matning är strängt förbjuden. Att bryta mot reglerna ökar risken för att lemlästas eller rent av dö, samtidigt som hajarna lär sig att förknippa människor med mat.

Än så länge saknas det mer data och statistik som visar hur mycket hajarna egentligen lider av att matas av turister, samt om rovfiskarnas beteende förändras radikalt.

En undersökning av tigerhajar i Bahamas 2012 avslöjade inga konkreta bevis för att hajarna tog skada av att regelbundet matas från burar. Exemplet ska dock tas med en nypa salt, tills fler undersökningar på området gjorts.

Oavsett vilket är matning av och fysisk kontakt med hajar roligt bara för oss.

Flera experter hävdar att turister med lockbete i det närmaste gör narr av kampen för att rädda hajarna – som sedan 1950 har upplevt en global nedgång med 90 procent.**

Läs också

Kanske är du intresserad av...