Världens största vithaj fångad på film

En dykare fick fint besök, när en sex meter lång vithaj hade vägarna förbi kusten vid den mexikanska ön Guadalupe. Bjässen har fått namnet Deep Blue och är den största vithaj som spelats in på film.

2 september 2015 av Maya Wei-Haas / National Geographic

Världens största vithaj i turistmekka

Havet kring den mexikanska ön Guadalupe söder om Kalifornien är rena eldoradot för turister, dykare och andra hajnördar, som försöker få en skymt av oceanernas stora rovdjur, i synnerhet vithajen.

En av dem är marinbiologen Mauricio Hoyos Padilla, spm precis publicerat en video av en stor hajhona, som han uppskattar är drygt 50 år gammal. Och sex meter lång.

Deep Blue, som världens största vithaj nu kallas, är utan tvekan en stor och fin representant för arten, men hajbiologen Christopher Lowe vid California State University anser att storleken kanske beror på att hon är dräktig. I stället för en vithajs normala torpedliknande form är hajen i videon ganska knubbig.

SE VIDEON AV DEEP BLUE HÄR

> [Deep Blue (The biggest shark ever filmed) second part](https://www.facebook.com/video.php?v=10153621649200955) > > Another DEEP BLUE VIDEO!!!!(Please read below about our fundraising campaign)Otro video de DEEP BLUE!!!!(Por favor lean el enlace de abajo acerca de nuestro proyecto) > > Posted by [Mauricio Hoyos Padilla](https://www.facebook.com/amaukua) on 10\. august 2015

Finns det hopp för hajarna?

I takt med att undervattenskameror blir mer populära, och eftersom allt fler filmar hajar, får forskarna hela tiden nya bilder och ny information att arbeta med.

Det betyder dock inte att vithajen är på väg att räddas. Den, och andra hajarter, jagas fortfarande för sina fenors skull. Vithajen finns med på IUC:s (International Union for Conservation of Nature) officiella lista över hotade arter.

I USA verkar bestånden på både öst- och västkusten dock ha stabiliserats. Det minskade antalet individer av arten är sannolikt anledningen till att få vithajar når en storlek som Deep Blue.

Det kan dock vara på väg åt rätt håll, för det första Hoyos Padilla tänkte, när han såg hajen var ”hopp”.

Myterna avlivas

Hopp, eftersom både Padialla och Lowe anser att videon av Deep Blue, samt generellt mer information om hajar, kan hjälpa till att avliva ett par myter.

De allra flesta vithajar angriper inte människor oprovocerat, menar Lowe. Han hänvisar till videon av Deep Blue, som lugnt glider förbi dykaren i hajburen.

**LÄS MER: Vithaj - Fakta om vithajen

Samtidigt är det viktigt att människor respekterar dem som rovfiskar överst i näringskedjan. ”Det är inte Disneyland”, säger Lowe.

Även om turister och hajburar ökar vår kunskap om hajar är det risk för att fiskarna antingen blir för vana vid lockbeten och mat från dykare som en födokälla eller rent av börjar betrakta människor som mat.

Oavsett vilket så är det bättre ju mer turister och hobbydykare ser och filmar.**

Läs också

Kanske är du intresserad av...