Vithaj hoppar upp på båt

Havsforskare i Sydafrika fick händerna fulla, när en 500 kilo tung vithaj hoppade upp i båten.

26 juli 2011 av David Braun

Havsforskare, som kastade ut fiskrens i havet för att locka hajar till sitt fartyg utanför sydvästra Kapkusten i Sydafrika, fick händerna fulla, när en 500 kilo tung vithaj hoppade upp i båten. Det inträffade i närheten av Seal Island utanför Mossel Bay – ett område som är känt för sina ”flygande” hajar.

”Vi seglar ut i bukten varje dag för att samla in data om hajbeståndet”, berättar Enrico Gennari för National Geographic News Watch. Enrico Gennari är direktör för Oceans Research, en oberoende forskningsorganisation, som samarbetar med universitet och bedriver kampanjer för att informera allmänheten om hajar.

”Vårt team kastade fiskrens i vattnet för att locka hajar till båten, så att vi skulle kunna fotografera deras fenor. Liksom människors fingeravtryck är fenorna ett sätt att identifiera enskilda individer”, säger Enrico Gennari. ”Vi väntade i fyra eller fem minuter, då ingenting hände, men så hördes plötsligt ett jätteplask, och en haj landade i båten. Den kom inte från området omkring aktern, där betet kastades i vattnet. Den kom från sidan i stället.”

Bild av vithajen på båten. Foto: Oceans Research

Besättningens första tanke var att få alla på säkert avstånd från det enorma rovdjuret, som kastade sig runt på däcket. ”Alla satte sig i säkerhet, och sedan tillkallades vi via radion”, säger Enrico Gennari. Han och en kollega var framme vid båten på några minuter. Det var omöjligt att knuffa tillbaka det kämpande djuret i havet med handkraft, och ett försök att dra upp hajen ur båten med hjälp av ett rep fäst i den andra båten misslyckades också.

”Vi anropade hamnen och sade att vi var på väg in, och att vi behövde en kran. Det tog omkring 20 minuter, och under tiden sprutade vi hela tiden vatten på hajens gälar för att hjälpa den att andas”, säger Enrico Gennari. Inne i hamnen placerades i ett rör i hajens mun, och via det pumpades vatten över dess gälar, så att den kunde hållas vid liv. Med hjälp av kranen hissades hajen upp i bakdelen. Det är ett riskabelt företag, eftersom hajens stora vikt uppe ur vattnet kan göra att den skadar ryggraden och de inre organen, säger Enrico Gennari. ”Men alternativet var att låta den dö på båten.”

Hajen sänktes ned i vattnet, men simmade sedan upp på land och strandade i hamnområdet. Försök att knuffa ut den i vattnet igen för hand misslyckades, så gruppen från Oceans Research surrade fast djuret vid båtens sida och seglade ut det till havs. ”Efter en halvtimmes havssimning med hjälpmotor såg hajen ut att hämta sig och började slå kraftigt med stjärten”, berättar Enrico Gennari. ”Hajen släpptes lös och simmade iväg”, tillägger han.

En vithaj hoppar upp ur vattnet i False Bay i Sydafrika. Hajen är av samma slag som den som hoppade upp i en båt i samma område.

”Vi vet inte om vithajen fortfarande lever. Vi hoppas att vi snart ser den igen”, säger Enrico Gennari. Vithajen är välkänd av gruppen bakom Oceans Research, eftersom den fotograferats med jämna mellanrum och är lätt att känna igen på sin karakteristiska ryggfena.

”Det är första och förhoppningsvis även sista gången som en haj hoppar upp i vår båt”, säger Enrico Gennari. ”Det var en tuff upplevelse för alla parter – både för hajen och för besättningen. Men ingen människa skadades, och hajen tycks också ha överlevt, så det kunde faktiskt inte ha slutat bättre.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...