Vithajar är tokiga i dödsmetall

VIDEO: Vithajen är en av havets aggressivaste och mest skrämmande varelser. Nu visar nya bilder att dess musiksmak inte heller är något för känsliga själar.

16 november 2015 av Andreas Ebbesen Jensen

“Duuun-dun...duuu-dun...duuu-dun duu-dun du dun”

De flesta som har sett Steven Spielbergs film ”Hajen”’, kommer ögonblickligen att höra John Williams filmmusik, när de ser en vithaj simma runt i havets mörker på jakt efter ett potentiellt byte:

Fast det är möjligt att det vore mer passande med dubbelpedal och distade gitarrer i det klassiska stycket.

Gruppen bakom Discovery-programmet ”Shark Week” har nämligen upptäckt att vithajen attraheras av dödsmetallens tunga riff och djupa basgångar.

Joan of Shark

Filmteamet bakom det kommande avsnittet ”Bride of Jaws” använde undervattenshögtalare för att pumpa ut tung death metal i havet för att locka en 4,8 meter lång vithaj, som brukar kallas Joan of Shark.

Hajen med det fantastiska smeknamnet dök inte upp, men de aggressiva tonerna lockade i stället två andra vithajar till båten.

SE VITHAJARNA LOCKAS AV DÖDSMETALL

Förtjust i AC/DC

Att vithajar attraheras av hård rock kommer inte som någon större överraskning.

De stora hajarna är nämligen oerhört känsliga för lågfrekventa vibrationer, som de använder för att leta efter fiskstim.

**LÄS MER: Vithaj - Fakta om vithajen

Dödsmetallens tunga melodier fungerar därför som perfekt lockbete för vithajen, eftersom musikens låga vibrationer får den att tro att det finns mat i närheten.

Det är för övrigt inte första gången hajen visar sin förkärlek för heavy metal.

För ett par år sedan upptäckte en australisk hajtursguide att rockgruppen AC/DC hade samma effekt.**

Läs också

Kanske är du intresserad av...