Vithajen har flyttat in i Östersjön

Vithajar har observerats i Östersjön, och forskare rapporterar att hajarna kommit till de nordiska farvattnen för att stanna. Den fruktade hajen har alltså på kort tid utökat sitt utbredningsområde till att omfatta även Östersjön.

30 mars 2015 av Gitte Hou Olsen

April, april! Detta var ett aprilskämt – lurade vi dig?

Flera medier har nyligen beskrivit hur vithajar har iakttagits vid olika nordiska kuster, och en ny rapport bekräftar att vithajarna kommit för att stanna.

Forskare bekräftar: Människohajar i Östersjön

Vithajen är 6–7 meter lång och lever i alla oceaner i världen, men hör naturligt hemma på varmare breddgrader. Under 1990-talet förekom flera bekräftade observationer i Engelska kanalen, men det var så kallade kringstrykare, som relativt snabbt sökte sig söderut igen.

Nu tyder mycket på att den fruktade vithajen på allvar är i färd med att inta de nordliga farvattnen.

Ett internationellt forskarlag har precis publicerat en rapport om situationen för världens hajar, och det mest sensationella – utifrån en nordisk synvinkel – är att vithajen ser ut att ha etablerat ett bestånd i Östersjön. De stigande temperaturerna i haven och minskad tillgång på föda i Medelhavet kan vara bidragande orsaker.

Det är inte helt oväntat att vithajen ser ut att trivas i våra farvatten. Hajexperter menar att det mest överraskande är att det inte skett tidigare. Vattentemperaturerna i Östersjön bör inte skrämma vithajarna, och vi har massor med sälar, som är deras favoritföda.

Försäkringsbolag vägrar försäkra dykare

Vithajen, som ibland även kallas människohaj, är en av de tre hajarter som är kända för att angripa och ibland döda människor, och nu berättar yrkesdykare att de har svårt att teckna en olycksförsäkring.

°Hajar i den klassen utgör en markant större risk än vi hittills upplevt i våra farvatten”, säger yrkesdykaren Peter H. Johansson från Kalmar – och det kan vara anledningen till försäkringsbolagens ändrade inställning. Inget försäkringsbolag har velat uttala sig i frågan.

Läs också

Kanske är du intresserad av...