Hungrigt sjölejon förvillar sig in på amerikansk restaurang

Video: Stigande vattentemperaturer i Stilla havet utgör ett stort hot för sjölejonen vid USA:s västkust, och bristen på föda får nu de desperata djuren att söka efter godbitar på land.

9 februari 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

Personalen på en restaurang i den amerikanska staden San Diego fick sig en överraskning, när de kom till jobbet häromdagen. En hungrig sjölejonunge hade nämligen tagit plats vid ett av borden.

Den åtta månader gamla ungen var uttorkad, undernärd och vägde bara nio kilo, vilket är mindre än hälften av normalvikten för ett sjölejon i den åldern.

”Det var nästan som om hon ville äta middag”, säger restaurangchefen Bernard Guillas till tidningen The Los Angeles Times

En medlem av SeaWorlds räddningspersonal tar hand om den åtta månader gamla sjölejonungen, som upptäcktes på en restaurang i San Diego torsdagen den 4 februari.

Personalen från The Marine Room, som restaurangen heter, ringde genast till experter från den närbelägna djurparken Sea World, som kunde ta hand om den speciella middagsgästen.

Sjölejonet fick följa med till Sea World, där djurskötarna nu hoppas att de kan göda upp den, så att den kan sättas tillbaka i havet.

El Niño ligger bakom strandade sjölejon

Vilsekomna sjölejon är ingen ovanlig syn i Kalifornien. Väderfenomen som El Niño har fått värmen i Stilla havet att stiga med 2–3 grader, vilket har minskat tillgången på mat för sjölejonen.

Förra året dog flera hundra sjölejon utanför den amerikanska västkusten i Kalifornien, medan flera tusen sökte sig mot land, för att de inte kunde hitta tillräckligt med föda.

Inget tyder på att det antalet kommer att minska under 2016. Personal från Sea World har redan fått rycka ut 47 gånger i år för att rädda hungriga sjölejon på land, skriver LA Times.

Se Sea Worlds räddningspersonal ta hand om den uttorkade och utsvultna sjölejonungen

Läs också

Kanske är du intresserad av...