Sprechen Sie Delfinsk?

Forskare vid Honduras kust försöker avkoda de intelligenta delfinernas komplexa läten. Förhoppningen är att kommunikationsbarriären mellan delfiner och människor kan brytas ned.

19 november 2015 av Joshua Foer

Delfinerna överraskar med sina intelligenta egenskaper

Kommunikationen mellan delfiner och människor förstärks, eftersom det under se senaste åren har blivit möjligt att göra meningsfulla analyser av inspelningar av delfinernas kommunikation.

Den senaste forskningen konkluderar att det intelligenta havsdjuret har en imponerande förmåga att lösa problem och planera för framtiden. Delfinerna visar sig ha ett extremt väl utvecklat system för bearbetning av känslor, som har avgörande betydelse för de nära sociala band delfinerna har med varandra.

Att förstå delfinska

Delfiner är ovanligt snacksaliga. Inte nog med att de visslar och klickar, de skickar även ut högljudda serier av ljud för att tillrättavisa sina ungar och jaga bort hajar. Forskare som lyssnar på alla dessa ljud har länge grubblat på vad de betyder, om de ens betyder något. Det är dock osannolikt att ett så utpräglat socialt djur med så stor hjärna skulle lägga så mycket energi på att pladdra under vågorna, utan att yttringarna har någon form av mening. Trots det är det efter ett halvt århundrade av forskning ingen som vet vilka grundläggande enheter delfiners sammanhängande yttringar består av, och hur dessa enheter fogas samman.

Om vi kan hitta ett mönster som kopplar ihop specifika ljud med specifika beteenden skulle det vara stort”, säger 64-årige Stan Kuczaj, som har publicerat fler vetenskapliga artiklar om delfiners kognitionsförmåga än de flesta andra specialister på området. Han hoppas att hans arbete med de synkroniserade delfinerna på RIMS kan bli den Rosettesten som knäcker koden till förståelsen av delfinkommunikation. Han påpekar dock: ”Delfiners avancerade egenskaper är vad som gör dem så intressanta, men samtidigt väldigt svåra att studera.”

Läs mer om forskarnas arbete med delfinerna, och om de lyckats knäcka koden.

Läs också

Kanske är du intresserad av...