Isbjörnar äter på det avskurna huvudet av en grönlandsval i Kaktovik (karta) i Alaska den 7 september. Valresterna, som lämnats kvar av inupiat-jägare, har i år lockat upp till 80 björnar om dagen till byn – enligt nyhetswebbplatsen Alaska Dispatch nytt rekord. Foto: Loren Holmes, Alaska Dispatch.

Galleri: Isbjörnar frossar på valkött

Isbjörnar har lärt sig att dyka upp i Alaska strax före valjakten för att äta av de rester som jägarna har lämnat kvar.

4 oktober 2012

Isbjörnar har lärt sig att dyka upp i Alaska strax före valjakten för att äta av de rester som jägarna har lämnat kvar.

Isbjörnar och måsar flockas kring rester av valkött på en äng i Kaktovik i början av september. Inupiat-bybor släpar gärna upp köttstycken från slaktade valar från stranden till fältet, där valfångarna styckar köttet, så att det kan fördelas. Isbjörnar som lever på resterna av jakten ”är inget nytt”, säger Steven Amstrup från Polar Bear International. ”Det nya är att det verkar vara fler i år än det varit tidigare.” Foto: Loren Holmes, Alaska Dispatch.

En björnhona (i mitten) och hennes ungar tar för sig av valrester i Kaktovik. Isbjörnar hör till jordens mest kringströvande djur, och därför är forskarna inte säkra på hur långt djuren vandrar för det årliga valkalaset. Det stora antalet björnar i Kaktovik var ”oroväckande”, säger Loren Holmes. ”Man kunde inte gå från flygplatsen till byn eller från byn till stranden, och man kunde inte gå ut på kvällen”. Foto: Loren Holmes, Alaska Dispatch.

En grönlandsval, som dödats på traditionellt sätt med harpun, flyter vid sidan av inupiat-jägare från Kaktovik år 2006. Internationella valfångskommissionen (IWC), det internationella organ som har till uppgift att bevara världens bestånd av stora valar, tillåter kulturer som traditionellt jagat val att jaga ett begränsat antal av däggdjuren varje år för att tillfredsställa ”kulturella och födomässiga behov”. Foto: Accent Alaska/Alamy.

Bybor från Kaktovik slaktar en grönlandsval (odaterad bild). Rester från de årliga valjakterna i Alaskas små samhällen utgör ett slags årlig bonus för isbjörnar. Steven Amstrup från Polar Bear International säger att det emellertid kan förändras, om den arktiska havsisen fortsätter att smälta i rekordfart på sommaren. ”Jag tror att vi i stigande grad kommer att se björnar, som måste förlita sig på valrester för att överleva”, säger han. Foto: Joel Sartore, National Geographic.

En intensiv sommarsol lyser upp en basketmatch på kvällen i Kaktovik. Ösamhället, som omfattar bara några hundra invånare, ligger några kilometer norr om USA:s arktiska viltreservat ANWR. Det avsides belägna Kaktovik är fortfarande beroende av vilda renar och valkött och håller fast vid sina inupiat-traditioner. Foto: Alaska Stock/National Geographic.

En vuxen isbjörn och en unge gnager på de sista resterna av huvudet från en grönlandsval, efter att det utsatts för över 20 hungriga björnar, vind och regn i Kaktovik i september 2012. Foto: Loren Holmes, Alaska Dispatch.

Två isbjörnar tumlar runt i Kaktovik kort efter den årliga valjakten i september. När valresterna försvinner, följer björnarna snabbt efter. ”De jagar heller färsk säl i stället för att äta gammal val”, säger Steven Amstrup. Foto: Loren Holmes, Alaska Dispatch.

En avskrapad underkäke från en grönlandsval ligger utanför Barrow, Alaska. År 2050 eller kanske tidigare kommer kanske den arktiska havsisen att ha försvunnit helt på sommaren, säger experter. Hur blir det då med björnarna? ”Isbjörnar kommer att dyka upp på stränder överallt”, säger Steven Amstrup. ”Vi vet inte vad det kommer att innebära, bortsett från att det i slutänden inte kommer att vara bra för björnarna.” Damon Winter, New York Times/Redux.

Läs också

Kanske är du intresserad av...