VIDEO: Jättelik kaskelotval upptäckt i Öresund

En 12–15 meter lång kaskelotval har avlagt en sällsynt visit i farvattnet mellan Danmark och Sverige. ”Det är en syn som aldrig kommer att försvinna från min näthinna”, säger en expert, som förevigade jättevalen på nära håll.

10 maj 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

Stig Rotsgaard och hans vänner fick en rejäl överraskning, när de i går begav sig ut på årets första seglats från Hornbæk på den danska sidan av Öresund.

På väg mot Höganäs på den svenska sidan stötte de nämligen på en ytterst sällsynt gäst i sundet mellan Danmark och Sverige: en 12–15 meter lång kaskelotval.

”Den låg helt lugnt vid ytan med nosen mot Helsingör och andades lugnt samtidigt som den blåste ut ett fint springvatten”, säger Stig Rostgaard, som till vardags arbetar för Fiskeøkologisk Laboratorium, till tidningen Helsingør dagblad.

”En helt fantastisk syn"

Kaskelotvalen är värdens största tandval. Hanarna kan bli upp till 20 meter långa och väga upp till cirka 55 ton. De föredrar stora djup, och dyker därför normalt inte upp i farvatten som Öresund.

Det säger chefen för Øresundsakvariet, Jens Peder Jeppesen, till Danmarks Radio, som står bakom videosekvensen av kaskelotvalen överst i artikeln.

”I Öresund är det extremt sällsynt att se en kaskelot, och att se den på sin egen hemmaplan är helt fantastiskt, och det är en syn som aldrig kommer att försvinna från min näthinna", säger han och fortsätter:

”Jag tycker att man ska ge sig ut och spana efter den, för det är en stor upplevelse att se en så stor val.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...