Valrossar flyr från smältande is

Tusentals valrossar flockas på en ö utanför Alaskas kust för att deras vanliga habitat, stora arktiska isflak, smälter extremt snabbt.

30 september 2010

© 2010 National Geographic; video med tillstånd från Daniel Zatz & USGS

Tusentals valrossar flockades tidigare under månaden i en onormal och farlig ”reträtt” på Alaskas kust.

Biologer från USA:s geologiska undersökningar (USGS) säger att situationen kan vara mycket farlig, eftersom valrossar lätt blir skrämda och kastar sig ut i en panisk massflykt. En del valrossar, i synnerhet ungar och unga djur, kan krossas av större valrossar, när de hasar runt.

Denna video, som spelats in från luften för USGS, har tagits på drygt 1200 meters höjd i närheten av Point Lay i Alaska. Flygplan kan utlösa en massflykt, och därför har en zon med flygförbud införts. USA:s motsvarighet till Naturvårdsverket (USFWS) kräver att flygplan håller ett avstånd på minst 800 meter och en höjd på minst 450 meter.

Valrossar söker föda på havsbottnen och utnyttjar vanligtvis havsisen som viloplats, när de tar en paus i matletandet.

Det är första gången som tusentals valrossar har observerats samlade här. Liknande observationer har dock under årens lopp gjorts i Ryssland och i ett annat område i nordvästra Alaska.

Världsnaturfonden WWF säger att den arktiska havsisen har den tredje minsta utbredningen som registrerats under den period som mätningar utförts.

Läs också

Kanske är du intresserad av...