Är pipharen världens gulligaste djur?

Den söta pipharen Ochotona iliensis är så sällsynt att den ibland inte syns till på flera år. Weidong Li ledde år 2014 en expedition till bergskedjan Tian Shan i Kina för att få en skymt av det sällsynta djuret – och det lyckades.

Vi vet att den ser gullig ut, men i övrigt vet vi väldigt lite om den. Den lilla pipharen Ochotona iliensis observerades första gången 1983 i bergskedjan Tian Shan i nordvästra Kina och har sedan dess iakttagits endast 29 gånger.

Forskare fångade pipharen med kamera

Sommaren 2014 samlade Weidong Li – som upptäckte djuret 1983 – emellertid ihop en expedition av frivilliga till Tian Shan i hopp om att få en skymt av det 20 centimeter långa kaninliknande djuret, som lever på 2800–4100 meters höjd. De hade turen med sig. När de en dag höll på att sätta upp kamerafällor, kom en nyfiken piphare fram ur en spricka, och Weidong Li skyndade sig att ta bilder.

Pipharen är hotad

På 1990-talet bedömde experterna att det fanns omkring 2000 Ochotona iliensis i Kina. Siffran tros vara minskande, så den står med på IUCN:s lista över hotade djur. Just nu finns det inga planer på att skydda arten, men Weidong Li hoppas att hans bilder kan påskynda upprättandet av skyddade områden, så att Ochotona iliensis kan garanteras en framtid, och så att vi kan lära känna den bättre.

Läs också

Kanske är du intresserad av...