Elfenben förstörs

För att stoppa den illegala handeln med elfenben tänker Filippinerna förstöra hela sitt lager.

4 december 2013

Kampen mot illegal handel med elfenben fick ny fart i juni, då Filippinerna blev det första landet utanför Afrika som bestämde sig för att destruera sina lager av elfenben. Filippinerna har varit en viktig aktör i den illegala handeln, både som köpare av elfenben – huvudsakligen till romersk-katolska religiösa ikoner – och som transitland för elfenben på väg till större marknader. Nu hoppas man i Filippinerna kunna hjälpa till med att få bukt med problemet.

Stor svart marknad

Kriminella organisationer slaktar tiotusentals afrikanska elefanter varje år och smugglar ut betarna. De flesta hamnar i Kina, där de snidas till allt från ätpinnar till religiösa figurer. Det är en omfattande och växande svart marknad som omsätter över 350 miljoner kronor om året.

Krossat elfenben begravs vid minnesmärke

Arbetare har nu sorterat betarna, lagt ut dem och krossat dem med en grävmaskin och en vägvält. Filippinska ämbetsmän berättar att de brända resterna ska grävas ner vid ett minnesmärke över elefanterna. "Det filippinska folket vill inte vara medskyldigt till denna massaker, och vi vägrar bidra till den onda spiralen av dödande", har miljö- och naturskyddsministern Ramon J P Paje sagt. Samtidigt samlas högar av beslagtaget elfenben i lagerlokaler runtom i världen.

Läs också

Kanske är du intresserad av...