Fjällräven nära utrotning

Det finns bara runt 150 fjällrävar på europeiska fastlandet, vilket innebär att inget dramatiskt behöver ske för att räven ska försvinna från kontinenten.Forskning visar att man kan få upp bestånden med matning och genom att begränsa utbredningen av rödräv, som tränger ut fjällräven. Inom ett projekt lett av professor ­Anders Angerbjörn vid Stockholms universitet ska bestånden i Västerbotten och Norrbotten kartläggas. Man ska ta reda på vilka habitat som är bäst och sedan göra en särskild insats för fjällräven.

10 juli 2012

Det finns bara runt 150 fjällrävar på europeiska fastlandet, vilket innebär att inget dramatiskt behöver ske för att räven ska försvinna från kontinenten.

Forskning visar att man kan få upp bestånden med matning och genom att begränsa utbredningen av rödräv, som tränger ut fjällräven. Inom ett projekt lett av professor Anders Angerbjörn vid Stockholms universitet ska bestånden i Västerbotten och Norrbotten kartläggas. Man ska ta reda på vilka habitat som är bäst och sedan göra en särskild insats för fjällräven.

Detta är ett av hittills 49 projekt som fått stöd av National Geographics nya nordeuropeiska fond (Global Exploration Fund) för forskning, upptäckter och naturvård.

Läs mer om fonden och hur man söker stöd här.

Läs också

Kanske är du intresserad av...