Forskare på farlig färd

Shafqat Hussain berättar om sin riskfyllda forcering av en glaciär för att följa spåret av snöleoparder.

10 januari 2013

Min grupp och jag var ute och spårade snöleoparder, men först var vi tvungna att ta oss över en glaciär. På andra sidan låg det fem kilometer långa Karakorumpasset. Efter det, trodde vi, skulle vi hitta en leopardstig. Innan vi gav oss iväg frågade vi några som bodde i trakten ifall vi behövde klätterutrustning. Det behövdes inte, försäkrade de, så vi tog bara med ett rep på vår vandring över en isig bergssida. Det fanns även isflak i en sjö i en spricka under oss. Temperaturen var cirka tio minusgrader.

Vi tre knöt repet om midjan för att kunna hindra fallet om en av oss skulle snubbla. Vår lokale vägvisare tog tag i repet och gick längst bak. Hade vi haft ett längre rep kunde vi ha skickat en man i taget över glaciären medan de övriga säkrade honom. Vårt rep var dock bara 20 meter långt, medan istäcket var tre gånger så brett. När vi kommit halvvägs snubblade en av oss. Han kunde ha slitit med oss allihop ner i sjön, men cirka tre meter ner lyckades han få in sin stav i isen och hindra fallet. Vi drog upp honom och fortsatte. Vi var ju redan halvvägs över, så det var ingen mening med att vända om. På något vis lyckades vi ta oss över.

Senare slog det mig hur dumt det var att vi bundit ihop oss. Hade en av oss fallit hade vi dött allihop. Detta är ett av de populäraste bergsbestigningsområdena i världen och erfarna klättrare har råkat ut för värre olyckor på de 8000 meter höga topparna runt oss. Lokalbefolkningen underskattar riskerna, eftersom de ändå inte har tillgång till någon klätterutrustning. Vår vägvisare vidtog emellertid vissa försiktighetsåtgärder. När jag frågade varför han visat oss den här svåra vägen svarade han: ”Det var därför jag inte band fast mig. Jag höll mig bara i repet.” vad hade han gjort om vi fallit? ”Då hade jag släppt taget om repet”.

Shafqat Hussain

Shafqat Hussain

Utnämnd till ”banbrytande forskare” av National Geographic

Expertis

Fredning av snöleoparder

Plats

Banak La, Pakistan

Läs också

Kanske är du intresserad av...