Galleri: Isbjörnens fantastiska värld

Mästerfotografen Paul Nicklen går tätt inpå världens största landlevande rovdjur. Se hans fantastiska bilder och få reda på varför du inte ska låta dig luras av isbjörnens gulliga yttre.

24 februari 2016 av Susan McGrath

Som de fantastiska bilderna i galleriet vittnar om är isbjörnen ett vackert och fascinerande djur.

Du gör emellertid dig själv en björntjänst, om du låter dig luras av isbjörnens gulliga nallebjörnsutseende.

Med en matchvikt på 720 kilo är isbjörnen världens största landlevande rovdjur, och den är perfekt anpassad till det tuffa livet på jordens kallaste platser.

Isbjörnens tjocka vita päls är både kamouflerande och vattenavvisande, och dess stora tassar fungerar som både snöskor och simfötter. Isbjörnen har nämligen päls även på tassarnas undersida, för att skydda björnen mot det kalla underlaget.

Kannibalism

Isbjörnen har inga naturliga fiender, den är inte rädd för människor och regerar den arktiska miljön med hård hand.

Sälarna har inte en chans, när isbjörnen väl fått korn på dem. Den kan känna doften av dem på långt håll och gör hål i isen precis där de kommer upp för att ta luft.

Är isbjörnen tillräckligt hungrig kan den mycket väl äta mindre isbjörnsungar. Det kräver dock att den kommer förbi mamman, och det är ingen lätt uppgift.

Honan är nämligen extremt beskyddande och angriper aggressivt alla som hotar hennes lilla familj.

Se videon av en isbjörnsmamma med sina ungar som följer i hennes hasor för att överleva i den karga arktiska naturen

Läs också

Kanske är du intresserad av...