Jaguaren ska räddas av korridor

Syd- och Centralamerikas stora katter kan inte överleva i isolerade reservat utan behöver vandra för att fortplanta sig.

6 december 2012

Syd- och Mellanamerikas stora kattdjur överlever inte om de begränsas till isolerade reservat. För att para sig måste de kunna gå mellan reservaten. Jaguarerna behöver säkra korridorer hela vägen från Mexiko till Argentina, men bebyggelse och jordbruk är i vägen.

Viltvårdare kan hjälpa dem genom att bygga tunnlar, men jaguarer tycker inte om att korsa de fält som ersatt djurens skog – framför allt inte soja-, majs- och oljepalmsodlingarna längs floden Magdalena i Colombia.

De uppodlade arealerna är stora och vägarna runt dem begränsas av Anderna. Därför var det glädjande att se denna bild – tagen av en kamerafälla – av en hona med ungar i en oljepalmsplantage. Att det var en hona tyder på att hon vistats i området en längre tid för att hitta en hane att para sig med.

Läs mer om den ambitiösa räddningsplanen för jaguarer i Sydamerika genom att klicka på Ladda ned-knappen nedan.

När du klickar på Ladda ned-knappen ovan uppmanas du att registrera dig som medlem av natgeo.se. Det tar en minut och är helt gratis.

Läs också

Kanske är du intresserad av...