Kattbjörnen är en hotad djurart

Sex fingrar, en röd päls och inte mycket större än en tamkatt. Kattbjörnen är helt sin egen, men arten hotas av att dess habitat försvinner.

22 april 2015

En halvbjörn

Om de är besläktade med jättepandan var tidigare oklart, men i dag räknas jättepandan till björnfamiljen (Ursidae) och den mindre, eller kattbjörnen, som den kallas, till halvbjörnarna (Procyonidae) eller sin egen familj (Ailuridae).

Endast ett fåtal individer kvar

Kattbjörnen är lite större än en vanlig tamkatt och har ränder under öronen och runt svansen. Liksom jättepandan har den ett sjätte finger, som den använder för att dra loss bambublad. Den lever i synnerhet i östra Himalaya och är fridlyst men hotad, då dess habitat försvinner.

Cirka 10000 kattbjörnar lever i dag i naturen.

Läs också

Kanske är du intresserad av...