Kraftiga skogsbränder hotar utrotningshotade orangutanger

Mer än 100000 skogsbränder har härjat i Indonesiens regnskogar sedan juli i år. Värst drabbad är ön Borneo, där mängder av orangutanger just nu flyr från det eldhav som hotar att utplåna dem.

12 november 2015 av Andreas Ebbesen Jensen

Plågad orangutang sprids över jorden

En orangutanghona och hennes nyfödda unge flyr genom Borneos regnskog. Bakom dem äter elden sig genom det område som en gång var deras hem. Det har den gjort i flera månader nu.

De båda utrotningshotade primaterna försöker söka skydd från lågorna i en närbelägen by, men inser snabbt att de kommit direkt ur askan i elden. En ilsken och uppskrämd folkmassa kastar sten på den lilla orangutangfamiljen, medan de försöker fånga och binda mamman. Människorna ser orangutangerna som en plåga och ett hot mot deras livsviktiga grödor.

För de båda orangutangerna är kampen för överlevnad inte över – den har bara börjat.

100000 skogsbränder på fyra månader

Historien om den hårt prövade orangutanghonan och hennes unge har blivit en kraftfull symbol för den tragedi som just nu drabbar en tredjedel av jordens vilt levande orangutanger.

Inte minst på grund av den hjärtskärande bilden av de svårt medtagna primaterna (se bilden överst i artikeln), som spridits över världen.

Sedan juli har mer än 100000 skogsbränder härjat i Indonesien och i synnerhet på ön Borneo, där väderfenomenet El Niño har fört med sig torka och därmed gynnsamma förhållanden för skogsbränder.

Organisationen World Resource Institute uppskattar att skogsbränderna just nu släpper ut samma mängd luftföroreningar per dag som den totala amerikanska ekonomin gör.

I de värst drabbade områdena har man satt in örlogsfartyg för att evakuera barn och andra sårbara grupper, och den indonesiska regeringen har meddelat att den övervägar att utlysa undantagstillstånd i landet.

Undernärda och traumatiserade orangutanger

För den tredjedel av jordens vilt levande orangutanger som håller till djupt inne i Borneos regnskogar är skogsbränderna ett hot mot hela deras existens.

Orangutangerna blir sjuka, undernärda och traumatiserade, när deras miljö förvandlas till förkolnade ödemarker, varnar organisationen Save the Orangutang.

När de söker skydd från lågorna och och röken i de kringliggande byarna, möts många av dem av fientlighet och rädsla.

De bybor som lever i utkanten av Borneos regnskogar är rädda för orangutangerna och betraktar dem som skadedjur, eftersom de ibland förstör deras grödor genom att trampa på dem eller äta dem.

Mor och unge räddade

Det är inte första gången som skogsbränder hotar att ta kål på en av jordens mest utrotningshotade djurarter.

Djurorganisationen Save the Orangutang bedömer att en tredjedel av alla orangutanger omkom, när Indonesien 1997 och 1998 drabbades av liknande omfattande bränder.

Beståndet har inte återfått sin storlek sedan dess, meddelar organisationen, och om skogsbränderna fortsätter att tillta i styrka, ser framtiden synnerligen dyster ut för några av jordens intelligentaste varelser.

För orangutanghonan och ungen på bilden, som bidragit till att ge tragedin ett ansikte, slutade historien lyckligtvis bra.

Djurrättsorganisationen International Animal Rescue undsatte dem, innan byborna dödade dem, och den lilla familjen har skickats iväg till ett område ägt av palmoljeföretaget PT Kayung Agro Lestari, där de under de kommande veckorna ska övervakas.

För resten av Borneos vilda orangutanger fortsätter kampen mot eldhavet och de fientliga grannarna. Just nu är det en kamp som de ser ut att förlora.

Läs också

Kanske är du intresserad av...