Leoparden mister 75 % av sina jaktmarker

För en vild leopard hör jaktmark och utrymme till de viktigaste faktorerna för dess överlevnad. Nu avslöjar den hittills mest omfattande undersökningen av den stora kattens livsvillkor att hela 75 procent av dess habitat försvunnit.

11 maj 2016 av Brian Clark Howard // Photo: Steve Winter

Bland de stora vilda katterna är leoparden (Panthera pardus) den mest utbredda.

Afrika, Mellanöstern och Asien utgör fortfarande den naturliga hemvisten för rovdjuret, som trivs i allt från snustorra öknar till frodiga regnskogar och även i omedelbar närhet till storstäder.

Tiden – och inte minst utrymmet – kan dock vara på väg att ta slut för den fläckiga katten.

Leopard har mycket mindre plats

Nya undersökningar utförda av National Geographics Big Cats Intiative och Londons zoologiska sällskap samt University College i London visar dessvärre att leoparden nu regerar i endast drygt 25 procent av sina tidigare habitat.

Det säger projektledaren Andrew Jacobson, som fortsätter:

"Leoparden frodas någorlunda i delar av Afrika och Indien, medan några av de nio underarterna i andra områden har bestånd som krympt med mer än 90 procent."

Den totala förlusten av leopardens jaktmarker de senaste decennierna mätt i kvadratkilometer uppgår till 27 miljoner. Från 35 ända ned till 8.

Klicka för en större version av den senaste kartan över leopardens globala utbredning.

Hotad på flera fronter

Leoparden har under årens lopp mist både jaktmarker och bytesdjur, men den hotas även av förföljelse. Inte minst dess fläckiga päls är en omtyckt trofé för jägare och samlare.

Den värsta nedgången har skett i områden där leoparden redan är sällsynt. I öknar är en enstaka individ per 100 kvadratkilometer normalt, medan 30 delar på samma yta i regnskogarna.

Trots det spelar leoparden på åtskilliga platser en viktig roll som en naturlig upprätthållare av balansen högst upp i näringskedjan.

Underarter i fara

De tre underarter som lider mest är den orientaliska, den arabiska och den nordkinesiska. Hotade är även den javanesiska, den persiska, den indokinesiska och den lankesiska leoparden.

Goda nyheter kommer från östra Ryssland samt Kaukasus, där statliga åtgärder mot tjuvjakt har stabiliserat leopardbestånden.

Jacobson hoppas att liknande åtgärder kan hjälpa till att rädda leoparder i andra delar av världen.

Läs också

Kanske är du intresserad av...