Naturliga instinkter: Panda

Om kärlek och uppvaktning i djurens värld. Visste du att en panda är brunstig bara en gång om året – och då bara i 24–72 timmar?

30 oktober 2014

Säg bara till, raring

Hanen hos jättepandan, Ailuropoda melanoleuca, är en friare med ett tålamod utöver det vanliga.

Föremålet för hans begär är i brunst en gång om året – och då bara i 24 till 72 timmar. Då är det inte svårt att förstå att pandan är en hotad art, och att dess fortplantning i fångenskap får lika stor uppmärksamhet som när kungafamiljen väntar tillökning.

Så vad gör då en pandahane, när chansen för att hänge sig åt kärleksakten är så kortvarig? Han ser till att vara väl utrustad och konstant beredd.

Honan kan bli brunstig när som helst från februari till maj. Redan under hösten lägger hanarna dock i en högre hormonell växel för att vara förberedda. Under honans fyra "kanske"-månader kan hanens testiklar växa till två–tre gånger sin normala storlek.

Forskare i Chengdu i Kina har funnit att pandahanar har mer sperma och rörligare sädesceller under de fyra månaderna än vid någon annan tid på året. Därför är det den perfekta tidpunkten för att samla in sperma till avelsprogram med pandor i fångenskap.

I juni eller juli går pandahanens fertilitet i stå – för att sedan komma tillbaka med full styrka vid nästa års parningssäsong.

Panda

Hemvist: Kina

Status: Hotad

Fascinerande fakta: Den är tokig i bambu: En panda äter i genomsnitt mer än 25 kilo om dagen.

Läs också

Kanske är du intresserad av...