Noshörningshorn lika värdefullt som kokain

Noshörningens horn har blivit lika värdefullt som guld och kokain. Nu är det inte bara levande noshörningar som hotas. Horntjuvar siktar även på uppstoppade noshörningar.

2 mars 2012

Tills nyligen har uppstoppade noshörningar på Europas museer, vittnesbörd om hundra år gamla expeditioner, lämnats i fred.

Sedan steg priset på noshörningshorn på svarta marknaden, delvis på grund av ett asiatiskt rykte om att noshörningshorn kan bota cancer. Nu är de lika mycket värda som guld eller kokain, vilket innebär att brottslingar jagar de utrotningshotade djuren – till och med uppstoppade exemplar på museer.

Bara under de åtta första månaderna 2011 bröt sig tjuvar in på flera museer, i en auktionskammare, på en utställning på ett zoo och i ett tjeckiskt slott. I vissa fall sågade tjuvarna av hornen, i andra tog de hela huvudet.

Nu rekommenderas museer att antingen gömma sina noshörningar eller ställa ut kopior. Christian Michel på Aquarium-Muséum vid Lièges universitet i Belgien berättar att en skylt numera upplyser besökare om att museets noshörning är en kopia ”på grund av mänsklig dumhet”.

Läs också

Kanske är du intresserad av...