Otroligt sällsynt albinotapir fotograferad i Brasilien

Djuret var en lokal legend bland människor som bodde i en skyddad del av Atlantskogen i sydöstra Brasilien. De hade rapporterat observationer av en kritvit tapir, ett grisliknande djur, som normalt är mörkbrunt, som strövade omkring i området.

13 april 2015 av Mary Bates

Historierna retade nyfikenheten hos Luciano Candisani, som är fotograf och tar bilder för National Geographic. Han ville fånga det spöklika djuret med kameran.

Den vita tapiren fångad på bild

I maj 2014 reste Luciano Candisani därför till en av de platser i Votorantimreservatet där den ovanliga tapiren observerats, och väntade i skydd av mörkret på det nattaktiva djuret. Många tapirer kom förbi, men ingen av dem var vit. Fotografen lät sig inte avskräckas utan satte upp en kamerafälla, som tar en bild varje gång något passerar framför den.

”Mitt hjärta stannade, när jag tittade igenom bilderna från en natt, och den vita tapiren plötsligt dök upp på en av dem”, säger Luciano Candisani. Det är den första kända bild som tagits av en albino-låglandstapir (Tapirus terrestris) i naturen.

Albinism bland djur är ovanligt

Albinism förekommer hos djur som föds med en naturlig, men sällsynt genetisk mutation. Äkta albinor som denna tapir saknar helt pigment och har vit päls och rödaktiga eller rosa ögon.

Albinotapirer är väldigt sällsynt förekommande i sina habitat i den sydamerikanska regnskogen. Tapirerna, som kan bli upp till 1,8 meter långa och väga upp till 225 kilo, är de största landlevande däggdjuren i Brasilien – till och med större än jaguaren.

De skygga växtätarna, som lever för sig själva, är även kända för sin väldigt rörliga, snabellika nos, som de kan använda för att plocka blad och frukter från högt belägna grenar. Tapirer använder sin långa nos som snorkel, när de simmar – de är duktiga simmare och söker sig ofta till vattnet för att svalka sig eller komma undan rovdjur.

Antalet tapirer minskar

Tapirerna har dock inte kunnat komma undan hot i form av jakt och avverkning, som har fått bestånden av alla fyra nu levande tapirarter, däribland schabraktapiren i Sydostasien, att krympa. Enligt den amerikanska miljöorganisationen Nature Conservancy har 85 procent av den atlantiska regnskogen i Brasilien avverkats.

Tapirer är livsviktiga för skogarnas ekosystem – när de strövar runt i området sprider de frön genom avföringen.

Foto av albinotapir var en lyckträff

Luciano Candisani säger att han känner sig lyckligt lottad eftersom han lyckades fotografera ett djur som är så sällsynt och svårtillgängligt djur.

Sedan Luciano Candisani fotograferade albinotapiren har han satt upp fler kamerafällor i området och fått bilder av andra sällsynta sydamerikanska djur såsom buskhunden. ”Den hotade Atlantskogen kan fortfarande rymma många överraskningar för vetenskapen”, säger han.

Artikeln om albinotapiren publicerades i aprilnumret av National Geographic Brasilien.

Läs också

Kanske är du intresserad av...